B2R Trail Performance

Skrivet av Ellen och Johnny, 2014-11-04

Vi har haft förmånen att få testa ett par riktigt unika skor – B2R Trail Performance.

Ni som har läst Born to Run känner säkert igen coachen Eric Orton. Det här är hans skor!

Eric Orton driver ett företag med namnet Born2Run och tillverkar skor och styrketräningsartiklar, allt baserat på de principer han tillämpar i boken Born to Run. Vi har även fått styrketräningsartiklar och tränings-DVD-er att testa, men recension av dessa kommer i en separat artikel.

Alla skor från Born2Run har noll drop, vilket vi gillar skarpt och dessutom har de den unika delade tån, vilket är tänkt att ge ett mer naturligt steg eftersom stortån separeras och kan jobba fritt med att hålla balansen och ge styrka i frånskjutet. 

Vi har tidigare testat ZEMgear som också har delad tå, plus Vibram Fivefingers där alla tår är separerade, men B2R skiljer sig främst genom att de inte är barfotaskor, utan har en rejäl och mer stryktålig yttersula.

Första intrycket av B2R Trail Performance är att de känns välgjorda och snygga, men att de är lite smala, framför allt i tåboxen. Stortån får gott om utrymme, men övriga tår har aningen mindre plats att röra sig på. För den som är van att springa i vanliga terrängskor är det här inga konstigheter – de flesta "vanliga" skor ser ut så här – men för oss som är vana vid breda och fyrkantiga Altra-skor så märks skillnaden. 

Passformen över mellanfoten och i hälpartiet är dock suverän! Skorna sitter som gjutna på foten. Ellen testade att ta ut innersulan för att få mer utrymme för tårna och det gav mycket extraplats. 

Löpkänslan är fantastisk. De känns väldigt rappa och snabba mot underlaget och särskilt utan innersula så får man grym kontakt med marken. Skorna bidrar till ett ännu bättre framfotasteg och att den delade tån faktiskt hjälper till att ge ett härligt frånskjut. På riktigt leriga och trixiga stigar känner man också skillnad med den separerade tån – man greppar bättre och mer naturligt med hjälp av en fri stortå. 

Vad gäller dämpningen är känslan väldigt lik den man får i Inov-8 X-talon 190. Alltså är det här ingen sko att ge sig ut på ultradistanser i om man inte redan är van vid tunna och minimalistiska skor. Den som är ovan att springa med noll drop bör också vänja in sig långsamt och börja med kortare pass, gärna i terrängen. 

Vi har inte testat skon på längre distanser än upp till 20 km, men misstänker att vi skulle önska mer tåutrymme efter några timmar när tårna sväller lite, men för snabba pass i skogen eller för att förbättra sin löpteknik är det här riktigt härliga skor! Born2Run säljer även andra modeller som är mer lämpade för väg och asfalt, liksom en modell som är gjord för gym och löpteknikträningspass. Här hittar du alla modellerna: www.born2run.com/footwear

FAKTA B2R Trail Performance
(hämtad från Born2Run.com)

  • Unique Split-toe design
  • All-purpose Trail shoe for smooth to moderately technical terrain
  • Aggressive lug design for superior traction that still maintains a smooth ride and ground feel
  • Perfect for low or high mileage experienced performance runners and those conventional runners looking to make the transition to an appropriate performance running shoe
  • Zero-drop (the difference in mid-sole/outsole height between the heel and the forefoot is approximately 0 mm)
  • Weight: 8.4 ounces for Men’s shoe size 9

Pris ca 119.99 USD

Skorna kan beställas från B2Rs hemsida www.born2run.com


Vi fick även testa vardagsmodellen Gavilan Casual Moccasin som vi gillar skarpt! Även dessa har noll drop och delad tå och känns som gjorda för att ge fötterna en naturlig styrketräning i vardagen. Dessutom tycker vi de är jättesköna, mjuka och snygga!

B2R Gavilan Casual Moccasin