Jenny Jurek Ultra Vesta från Ultimate Direction

Skrivet av Ellen, 2014-12-04

Den första löparryggsäck jag testat som faktiskt sitter som gjuten. Äntligen en ryggsäck som är gjord för tjejer! 

Att hitta en löparryggsäck som sitter bra är jättesvårt. Jag har de senaste åren testat alla möjliga varianter och inför BAMM förra sommaren gick vi igenom i stort sett alla märken och modeller som fanns att få tag i. De flesta modeller var för långa i ryggen och "petade mig i nacken" medan de ofta satt riktigt bra på Johnny. Såklart det är skillnad på att göra en ryggsäck som ska passa mig som är 160 cm lång och inte har särskilt bred bröstkorg, jämfört med Johnny som är 190 cm lång och mäter ungefär två Ellen över bröstkorgen... 

Det största problemet med att 99% av alla ryggsäcksmodeller är gjorda för killar (eller påstås vara unisex) är att tillverkarna måste ha glömt bort att 50% av befolkningen har bröst. På modeller som inte har flaskor fram utan bara vätskeblåsa funkar det lite bättre, men jag tycker ändå att remmar och spännanordningar fram brukar vara felplacerade. Salomon har några modeller som känns ok om man använder mjuka flaskor, dock får jag skav på nyckelbenen av Salomons modeller, och den enda ryggsäck som suttit bra hittills är OMM-säcken på 20 liter (kanske liiite overkill att springa runt med 20-literssäck på vanliga långpass?)... Sen träffade jag Jenny Jurek Ultra Vesta från Ultimate Direction och blev kär!

Jenny Jurek Ultra Vesta sitter grymt bra på mig, den finns i två storlekar XS/S och M/L och den minsta storleken sitter perfekt på mig som i normala fall har stl XS-S i de flesta kläder. De två flaskorna som är placerade fram sitter ovanför brösten, vilket gör att de inte alls känns irriterande eller gör ont. Flaskorna är också välvda så att de är formade efter kroppen, men det fungerar bra att använda mindre vanliga vätskebältes-flaskor också. 

I vanliga fall brukar jag vara skeptisk till allt som är specialgjort för tjejer, för oftast betyder det helt enkelt att de gjort en billigare och sämre version, samtidigt som de ändrat färgen till rosa, lila eller turkos, men så är inte fallet här (förutom att färgen faktiskt är mörklila). Kvalitén känns precis lika hög som på Scott Jurek's Ultra Vest och detaljerna känns genomtänkta och smarta. 

Funktioner jag gillar lite extra är att det förutom det stora facket bak finns ett mindre högt upp som är vattenskyddat och man får också med ett extra hårband (!) som följer med inuti ryggsäcken. Charmigt och faktiskt rätt smart om du glömt det hemma och står där på startlinjen med flygande hår ;)

Det enda negativa är att packvolymen är lite i minsta laget. Säcken rymmer 4 liter och då är tanken att man ska kunna ha en vätskeblåsa på 2 liter (säljs separat) och sen få plats med en extra jacka och lite energi i stora facket bak. Det är såklat en smaksak om man tycker att man vill ha plats för mer packning, och på i princip alla ultralopp där man springer med packning så finns drop-stationer utplacerade med ett par timmars mellanrum och då räcker utrymmet gott och väl. Dessutom har jag på flera pass testat att sätta fast ytterligare saker utanpå ryggsäcken, både kläder och mat, och det sitter fast förvånansvärt bra och är lika stilla som om du hade packat inuti säcken. 

FAKTA (från UltimateDirection.com)

  • Volume Capacity: 245 in3 / 4L
  • Fluid Capacity: 2 x 10 oz. bottles / 2 x 295 mL (plus optional reservoir)
  • Weight: 9 oz. (11 oz. with bottles) / 255 g (312 g with bottles)
  • Height: 11.75 in. / 30 cm
  • Width: 8 in. / 20 cm
  • Depth: 2.5 in. / 6 cm

Pris 1250 kr

Är du intresserad av att köpa Jenny Jurek Ultra Vesta så säljer vi den i vår webshop ->