Löparglädje på Ultrainspiration Tiveden

Som vi har väntat och planerat, funderat och längtat…

20-22 september var det äntligen dags för oss att ge oss av mot vårt allra första löparläger i Sverige, Ultrainspiration Tiveden! Det här var dessutom vårt första läger som bara sträckte sig över en helg. Vi har tidigare gjort ett antal löparresor utomlands och när man reser lite längre vill man såklart stanna några dagar extra, men tanken med Ultrainspiration Tiveden var att försöka maxa inspirationen och löparglädjen på några få dagar så att deltagarna skulle lämna lägret fulltankade med ny energi inför kommande utmaningar.

Och vilken helg vi fick! Trolska och magiska Tiveden visade sig verkligen från sin bästa sida och som av en slump hade vi lyckats tajma höstens vackraste väder. Strålande solsken, lagom temperatur i luften, inga mygg och bara härlig löpning. Några tog till och med ett dopp i en av nationalparkens sjöar.

Dag 1

Vi började lägret med en eftermiddagsfika tillsammans med taggade löpare följt av en kort löprunda i området kring STF Tivedstorp. Under löpturen gick vi igenom traillöpningsteknik och lite tips och trix för att få ut mesta möjliga av löpning på stigar och i trixig terräng.

På fredagkvällens schema stod sen vegomiddag och äventyrs-workshop med Ellen och Jënni där deltagarna fick fundera över hur man bäst planerar sitt vardagsäventyr. Grupperna hade flera smarta idéer och några riktigt bra strategier tar vi med oss hem — till exempel att om du ska planera ett långpass där du vill ha både “time on feet” och höjdmetersträning så kan du dela upp det i två pass. Ja, varför inte?


Dag 2

Lördagen startade med gemensam morgonmeditation i kapellet. Sen delade vi upp oss i tre grupper inför dagens långpass. Två grupper startade vid stora entrén i Tivedens Nationalpark och en grupp startade från STF Tivedstorp och sprang några extra kilometer på Bergslagsleden innan de kom fram till nationalparken.

Det blev en perfekt dag för långpass! Vi hade sån tur med vädret och det var verkligen skönt eftersom de grupper som sprang längst var ute i 4,5 respektive 6,5 timmar (inklusive lunchpaus och fikapauser). Lunchen bestod av medhavda wraps och intogs på stranden Vitsand. En bättre utsikt för lunchpausen kunde man knappast önska!

När vi kom tillbaka från våra långpass var vädret fortfarande milt och Jënni höll två sköna och avslappnande yinyoga-pass utomhus för de löpare som behövde stretcha ut musklerna och komma ner i varv. På eftermiddagen chillade vi med bastu, snacks i solen, massor av ultralöparsnack och ville man så kunde man också bada vedeldad badtunna. Riktig kvalitetstid tillsammans med likasinnade!

Under vår andra middag på STF Tivedstorp märktes det att deltagarna hade sprungit långt… Portionerna på tallrikarna var minst dubbelt så stora som kvällen före. Flera av deltagarna hade slagit nya distansrekord under dagens långpass och det var såklart värt att fira med något gott i glaset!

Efter middagen höll Ellen och Johnny en inspirationsföreläsning “Ultra mindset” där de berättade om några av sina äventyr. Ellen visade en kort film från Diagonale des Fous också och många blev sugna på att någon gång springa över paradisön Réunion Island. Nu fick också deltagarna chansen att ställa frågor om Johnnys senaste 6-dagarslopp och den fråga som alla ville ha svar på var, “Var (och varför) gömde han kokosvattnet?”.


Dag 3

Söndagen var vår sista dag på lägret och efter ett tidigt morgonyoga-pass med Jënni så var tanken att vi skulle springa ett lätt distanspass i nationalparken och utforska några av de stigar vi inte hann med under lördagen. Vi passade på att ta några av de kortare slingorna med mycket stigning och bökiga stenar och visst var de lite krävande och tekniska, men stigarna bjöd också på grottor och helt magisk utsikt. Några av deltagarna tog också tillfället i akt att ta ett sista dopp!

Tack alla fantastiska deltagare för den här gången! Det här gör vi garanterat om :)
Tack också till lägrets sponsorer La Sportiva Sverige, Maurten och Earth Bite.

/Ellen, Jënni och Johnny