Stress är ultralöparens värsta fiende

Månadens ultratema i "10 månader mot 10 mil"

Det finns olika typer av stress, men oavsett orsak så innebär all stress en påfrestning för oss och vi anser att stress är en av ultralöparens allra värsta fiender. Kroppen gör inte alltid skillnad på olika typer av stress — det kan vara från arbetslivet, familjen eller på grund av tuffa intervallpass eller hård långvarig ansträngning. Vi vill inte slita på kroppen mer än nödvändigt och vi har mycket att vinna på att minska vardagsstressen, både som ultralöpare och som människor. Var snäll mot din kropp och din hjärna så är de snälla tillbaka och kan ta bära dig på häftiga utmaningar. Meditation är ett knep som inte bara minskar stress utan också ger många andra tränings- och hälsofördelar.

I den här artikeln tänkte vi i första hand resonera kring hur stress påverkar oss under ultralopp. Fysisk och psykisk stress under ultralopp påverkar prestationen och många gånger är stress och oro också orsaken till att vi väljer en DNF (did not finish).
 

Fysisk stress

Det är lätt att se hur onödigt stark fysisk stress tidigt i ett lopp minskar våra chanser att prestera bra längre fram. Att inte springa för fort i början, försöka hushålla med krafterna och att ta det lugnare än man egentligen vill är klassiska och användbara förhållningssätt för att minska den fysiska stressen.

Men det handlar också om hur man hanterar väderförhållanden och den terräng man springer i. Här kan det vara ännu mer konstruktivt att tänka att löpningen "inte ska kosta något". Om du inte anpassar din ansträngningsgrad efter terrängen och till exempel springer hårt uppför en lång uppförsbacke så kan det kosta på alldeles för mycket. På samma sätt bör man anpassa sig efter väder och vind och håller du samma tempo i stark motvind som du gör när du lätt joggar nedför en backe med vinden i ryggen, så är det också rent ut sagt korkat.

Dessa misstag gör man oftast i början av lopp, när man är pigg och inte riktigt kan greppa hur trött man kommer att vara ett par timmar senare. Ibland kan man vara tvungen att pressa på trots att man egentligen inser att man kommer att betala dyrt för det senare, men gäller det att klara en reptid eller att nå fram till en kontroll innan den stänger så kan det vara enda sättet. Tänk i så fall på att ge dig själv lite extra återhämtning när du “klarat av” den extra fysiska påfrestningen.

ehunmilak.jpg

Psykisk stress

Att drabbas av olika tillstånd av psykisk stress när man utsätter kroppen för hård långvarig ansträngning är nästan ofrånkomligt. Under långa lopp gör sömnbristen att man blir mer känslig och även hjärnan blir trött av löpning och förr eller senare hamnar alla i mer eller mindre jobbiga tankar. Det är helt ok och det är en del av den spirituella resan som många ultralöpare eftersträvar, men det som skiljer oss åt är hur vi hanterar den stress som drabbar oss.

Psykisk stress kan ofta triggas av yttre omständigheter. Vädret skiftar, man kanske har sprungit vilse, man inser att man inte kommer att klara sitt A-mål eller så är det små konkreta saker som händer — en vattenflaska går sönder, man glömmer att byta batteri i pannlampan när man springer förbi sin dropbag eller så bryter man en stav. Oavsett om de problem som uppstår är något att oroa sig för på riktigt eller inte, så gäller det att minimera den psykiska stress som uppstår. För att rent rationellt hantera saker som kan ge upphov till stress är det bra att ha tränat på en metod för att hantera de problem som kan uppstå.

Läs gärna artikeln om Visualisering igen, och träna på:
1. Bli medveten om problemet
2. Avbryt den pågående processen
3. Gör en åtgärd
4. Kom tillbaka igen
5. Släpp oron

Som ultralöpare behöver man vara en bra problemlösare, men ännu viktigare är att man har förmågan att inte oroa sig. Det är inte alltid “smartast vinner”. Ibland passar synsättet “ingorance is bliss” bättre och den som vinner kan mycket väl vara den som har förmågan att släppa taget, gå vidare och helt enkelt inte bry sig så mycket. Eller så kanske man inte ens märker att något potentiellt farligt är på gång, utan kör på ändå. Och ibland kan det vara helt rätt.

Ett exempel ur verkliga livet är när Ellen på UTMB sprang förbi en medtävlande kvinna som satt och grät vid sidan av stigen. Det visade sig att hon hade tappat bort regnjackan som ingick i den obligatoriska utrustningen. Hon trodde att hon kanske hade glömt den vid stationen innan, men skulle hon vända och gå tillbaka för att kolla så skulle hon inte hinna till nästa station innan repet drogs. Ellen tyckte att hon helt enkelt skulle fortsätta framåt (hon hade en vanlig vindjacka med sig också och vädret var ok, så det var inte farligt att fortsätta), men kvinnan blev mer och mer hysterisk och var livrädd över att hon skulle bli diskad om en funktionär skulle kontrollera hennes utrustning och jackan saknades. Det hela slutade med att hon hellre bröt loppet än fortsatte springa med stressen och oron över att hon skulle kunna bli kontrollerad och därmed diskad...

Psykisk stress kan också uppstå på grund av att man har jobbiga situationer i sin vardag som hjärnan plötsligt får för sig att den ska fokusera på. Det kan vara problem i relationer, tidigare oförrätter eller andra saker man varit med om. Eller tankar om egna handlingar och beslut som man skulle vilja ändra på.

I de här lägena behöver man vara förberedd och ett sätt att träna på att hantera detta är att jobba med meditation i sin vardag. Då lär man sig att det är ok att jobbiga tankar kommer, men man kan välja att inte låta dem påverka alltför mycket.


UPPgIFT

Stressiga situationer som uppstår i vardagen kan vara fantastiska träningstillfällen! Se dessa små vardagsstressorer som träning inför ultra och försök hantera dem på ett nytt sätt. Istället för att låta dig svepas med i stressen och orostankarna, så försök se situationen utifrån, andas och låt livet bara hända. Testa att gå vidare ”utan att det kostar något”. Vad spelar just det här för roll om 100 år? Egentligen?

Att lära sig meditera är en bra metod för att lära sig hantera stress. Känns det besvärligt med meditation utan stöd så ta gärna en meditationsapp till hjälp! Vi älskar Headspace-appen och när man gått igenom de första 30 dagarna av introduktion så finns specifika meditationer för hantering av stress och andra jobbiga tankar och situationer. Guld värt!

Och bara för att vi tycker att det är så viktigt så upprepar vi ännu en gång att du bör läs artikeln om Visualisering igen och träna på:

  1. Bli medveten om problemet
  2. Avbryt den pågående processen
  3. Gör en åtgärd
  4. Kom tillbaka igen
  5. Släpp oron


Lär dig mer

Lyssna gärna också på vår podcast med Mikael Mattson igen! Han har mycket kloka tankar om hur stressen påverkar helheten och hur det i sin tur påverkar prestationen under ett lopp.