9 ägg på 24 h

Vissa projekt är faktisk galnare än andra. Men ibland får man för sig idéer som inte riktigt går att släppa. Att göra något speciellt av att kläcka 10 km-ägg i Pokemon Go har varit en sån idé.
Det finns rätt mycket att säga om Pokemon Go, men hursomhelst är det ett spel som uppmanar till rörelse. I vår familj har det blivit riktigt roliga utflykter då vi promenerat, fikat, tittat på kyrkor och spelat Pokemon Go. En av de första sakerna jag som ultralöpare fastnade för i spelet var att man kläckte ägg genom att promenera med sin mobiltelefon. Det mest sällsynta är att man får ett ägg som kräver att man promenerar 10 km innan det kläcks, och som belöning så kan det komma en riktigt cool Pokemon ur ägget. Fast det är verkligen slumpartat vad man får för någonting och ibland är det inte alls en figur man längtat efter. Jag kom i alla fall genast på den spelmässigt idiotiska idén att inte kläcka några 10 km ägg alls, utan spara alla jag hittar tills man inte kan få fler och sedan kläcka alla 10 km ägg under ett dygn. För att genomföra detta krävs alltså 9 st 10 km pass på 24h - därmed ett riktigt respektabelt ultrapass får man säga. Dessutom fungerar GPS:en som mäter distans lite si och så, så det är extremt svårt att beräkna hur långt man verkligen måste springa för att kläcka ett ägg, dock blir det alltid längre än den föreskrivna distansen.
Den här planen har jag haft i huvudet i ett par månader nu. Samlat på fler och fler ägg. Kläckt de kortare 2 och 5 km äggen för att göra plats för fler 10 km ägg. Ibland har det gått låååång tid tills Pokestoppen har behagat ge mig några nya tior, men 7:e och 8:e ägget kom ganska snabbt på varandra. Sen stod jag där med 8 tior och varje gång jag hade chansen att få ett nytt ägg var jag mer oroligt nervös än hoppfullt förväntansfull. Fast det var liksom en del av planen, en del av ultra-träningsaspekten i hela tokeriet - att alltid vara beredd på att springa, att vara beredd på att något oväntat helt säkert kommer att hända, att kunna springa trots massvis av osäkerhetsfaktorer.

9 ägg i Pokemon Go. En skrämmande men spännande syn. Nu är det dags för kläckning!

9 ägg i Pokemon Go. En skrämmande men spännande syn. Nu är det dags för kläckning!


Nu har jag precis fått mitt nionde 10 km ägg. Det jag längtat efter och bävat inför.
Spelmässigt är tidpunkten helt idealiskt för även i Pokemon Go är det Halloween-tider så om man promenerar runt får man extra mycket godis.
Tidpunkten för att helt spontant sticka ut på en ultralöpning som jag räknar med kan ta ett dygn i anspråk är väl aldrig så idealiskt i den mer vanliga världen, men det var liksom en av alla utmanande osäkerhetsfaktorer. Det är i alla fall skollov och farmor och farfar finns till hands för hjälp med barnpassning och logistik så helt illa är det inte.
Dags att bli en äggkläckningsmaskin.
Viktiga saker att tänka på är att säkerställa att telefonen är påslagen hela tiden, och att jag har med mig tillräckligt med extrabatterier. Eftersom GPS-mätningen är rätt rutten så vågar jag inte göra för korta löpturer utan planerar att ta åtminstone en 50km runda för att få så många meter som möjligt tillgodoräknade i spelet. Förutom powerbanks, så ser jag till att ha med mig vätska, energi och ett kontokort. Sen får resten ordna sig.
Löpmässigt är planen att jag använder mig av samma strategi som på 6-dagars. Jag springer 25 min, går 5; och fortsätter så tills jag är klar. Klar med kläckning av 9 ägg på 24 timmar...

Jag funderar på om någon testat det här innan. Jag vet att det finns dem som kläckt 9 ägg samtidigt, men då har de köpt många ägg-inkubatorer och kört alla på samma gång. Bara att samla på sig alla tiorna är lite av en bedrift så det är rätt häftigt att se nio stycken kläckas på rad, men det är ändå inte samma sak som att använda en enda inkubator och istället tillryggalägga hela sträckan som krävs inom 24 timmar. Processen lockar mig ultra-mycket!

Sen gör det inte uppdraget sämre att jag var tionde kilometer har chansen att få ett häftigt tillskott i min Pokemon-samling. Det är väl ändå det spelet går ut på. Och om jag nu sliter så hårt och gör ett galet projekt av det så borde jag väl ändå förtjäna att få de riktiga rariteterna?

Det kommer bli ett spännande dygn...