7 anledningar att alternativträna

Alternativträning är något som alla löpare borde ägna sig mer åt. Det räcker nämligen inte bara att älska löpning för att kunna ägna sig åt sin favoritsysselsättning utan problem. Träningsalternativ kan vara allt ifrån andra konditionssporter till funktionell styrketräning, rörlighet och yoga eller varför inte dans? Här får du 7 riktigt bra anledningar till varför du bör variera löpningen med alternativ träning!
 

1. När du blir skadad

I löparvärlden är det tyvärr ofta så. Alltså inte om du blir skadad utan när. Fast alternativträning kan bli aktuellt vid många tillfällen då det helt enkelt inte går att springa, till exempel efter hårda lopp, när det haglar golfbollar ute, eller när löparskorna är smutsiga. Och det fungerar inte att vänta med att inkorporera annan träning tills det inte finns något val. För att kunna dra nytta av annan konditionsträning krävs det att kroppen sen tidigare är van vid träningsformen.
 

2. Cross-over effekt

Det är inte konstigare än att det är nyttigt att göra lite olika saker. Kroppen blir helt enkelt bättre tränad om den utsätts för variation än om man ger den enformighet. Dessutom kan muskler som tränats upp i tex cyklingen komma väl till pass i uppförsbackarna i löparspåret.
 

3. Lindrigare form av intensitetsträning

Ibland måste man ta i! För att ge kroppen variation i intensitet och utvecklas behöver man komma upp i puls och blåsa ur kroppen rejält då och då. Vill du träna intensitet med löpningen som träningsform är det dock stora krafter i rörelse och stötarna på kroppen kan bli extra hårda. Därför kan det vara smart att ibland köra sin VO2max-träning på annat sätt.
 

4. Lindrigare form av långpass

En heldag på längdskidor är skonsammare än en heldags löpning. Så för att träna uthålligheten inför de riktigt långa passen är det dumt att tugga asfalt i löparskorna. Man kan också kombinera pass och först köra löpning för den grenspecifika effekten och sedan fortsätta med annan uthållightetsidrott för att boosta det aeroba systemet.
 

5. Rörlighet

Att ha en kropp som är spänd, orörlig och känns "kort" är att be om problem. Med ökad rörlighet kan kroppen röra sig mer avslappnat under löpningen. Det här ger möjlighet till bättre prestationer genom att man kan utnyttja mer kraft när man har tillgång till ett större rörelseomfång. Dessutom minskar det slitage och skaderisk.
 

6. Spänst

Ren spänstträning, plyometrics, borde vara en grundbult i träningen för alla löpare. Gärna i form av enkla löpskolningsövningar som ger många fördelar. Det är konstigt att man inte fokuserar mer på tekniken i en så skadedrabbad sport som löpningen. Att bara "gå ut och springa" är inte alltid ett bra råd om inte de rätta förutsättningarna finns.
 

7. En stark kropp som håller ihop

Det går såklart att träna upp sin tålighet för stötarna som kroppen utsätts för under löpturen genom att utsätta den för tusentals och åter tusentals av — just det — stötar. Men är det verkligen det smartaste och skonsammaste sättet? Oftast är det bättre att träna upp en överkapacitet i styrka under så kontrollerade former som möjligt så att kroppen verkligen är redo för långa och tuffa pass — för vi vill ju inte hamna under punkt 1 på denna lista :)

Sen är det såklart också roligt att träna annat än bara löpning! Så ut och cykla, kör ett pass på Friskis & Svettis eller en riktig omgång på gymmet! Hoppas vi ses — även i andra träningskläder än löparkläderna!

/Johnny