Epic löpning med Nike

Första intrycken av Nike Lunar Epic Flyknit från lanseringseventet i Berlin. En överraskande intressant sko!

I vår ultravärld är det inte riktigt politiskt korrekt att tycka om Nike. De personifierar liksom storföretaget som gått i bräschen för uppbyggda löparskor med mycket korrektion, sådant som många tror kan öka skaderisken på sikt. Däremot är det många utanför ultravärlden som sammankopplar Nike med det motsatta — ett företag som jobbat hårt på att ta fram minimalistiska modeller som ska främja ett naturligt löpsteg. Både Nike Free och Nike Flyknit är innovativa skor som på olika sätt åtminstone vill få en att känna sig närmare ett naturligt löpsteg. 

Så verkligheten är inte alltid så svartvit. Historien om hur Nike startade är fortfarande en fängslande berättelse. Hur coach och atlet i ett nära samarbete arbetade fram produkter som verkligen skulle stötta till att göra extraordinära prestationer. Att atleten i fråga är legenden och citatmaskinen Steve Prefontaine gör inte saken sämre. Nike försöker fortfarande rida på den vågen, och ibland känns det som att det hänger ihop, ibland inte.

Steve Prefontaine i samtal med coach Bill Bowerman. Och en #lunarepic sko i bakgrunden?!?

I don’t go out there and run, I like to give people watching something exciting
— S. Prefontaine

Hur är det då med lanseringen av en produkt som Nike själv etiketterar som episk? Hänger det ihop? Nja. Men det är en överraskande intressant sko som lanseras. Det här är dock ingen sko som elitlöparna kommer sätta världsrekord i — men faktiskt kanske kommer att använda under sina återhämtningsrundor.

Ett problem som Nike brottas med är att de är så stora. Det finns ett behov av att varje ny lansering skall tilltala miljontals människor. Detta bromsar möjligheterna att göra något verkligt revolutionerande. Ändå har man i Nike Lunar Epic Flyknit faktiskt tillverkat en helt ny typ av löparsko. Det är rätt imponerande bara det!

Nike har under de senaste åren investerat stort i den egna tekniken Flyknit som är en grundstomme i #lunarepic. Flyknit-tekniken är den som möjliggör en av skons totalt tre större innovationer, nämligen skostrumpan. Japp, det här är verkligen en skostrumpa. Ser helknasigt ut när man tittar på skon, som en sko-sockiplast, men väl på foten ser det ut som att man har ett par skor och strumpor på fötterna. Inte längre så konstigt alls. Och Nike har lyckats oerhört bra med att integrera de här sko/strumpa-funktionerna. Materialet tillåter en mjuk socklik krage som obemärkt övergår till en mer stabil skokänsla. Bra jobbat!

Sedan kan man faktiskt undra vad skosnörena egentligen gör för nytta? För att göra skon mer lik en sko kanske? Sockiplast har ju ingen snörning. Men visst, att snöra åt lite extra bidrar till ökad passform och stabilitet, men det är ganska marginellt och man skulle kunna tänka sig att Nike löser detta på andra sätt i framtiden.

En problematik med Flyknit som vi upplevt tidigare är att få till rätt balans i skon. Det är risk att skon känns lätt och tunn på ovansidan, men med en relativt sett tyngre skosuleklump under foten. Men i Nike Lunar Epic Flyknit så hittar vi två av de stora innovationerna just i skosulan, båda bygger på laserteknik och hjälper faktiskt till att lösa just problemet med balansen. Istället för att jobba traditionellt med olika typer av material i sulan så satsar Nike på att skära bort det som inte behövs med laser. Så mycket av materialet är helt enkelt bortskuret och man har bara behållit sula där det behövs för att ge komfort och stötdämpning. Till exempel har man skurit ut ränder i sidan på sulan vilket bidrar till god komfort och en mjuk och fin löpkänsla, och vidare har man skapat stötdämpningszoner genom att skära ut ett mönster som liknar höjdkurvor kring trampdynor och häl.

Vid en första provspringning funkar det här riktigt bra! Löpningen bjuder en mjuk följsam känsla och skorna känns dämpande men ändå lagom sviktande. Dessutom är greppet oväntat bra för en sula som skenbart inte har något mönster i traditionell mening. Det är möjligt att kompressionen i tryckzonerna faktiskt också bidrar till bättre kontakt med underlaget.

Men den stora vinsten ligger faktiskt i det som ser märkligast ut — skostrumpan. Känslan blir luftig och naturlig och för oss minimalistiska ivrare hade det varit väldigt intressant att se den lösningen på ett par skor med tunnare sula. Här finns utvecklingspotential! Löpar-mockasiner nästa?