Fettförbränningsmaskin eller kolhydratladdare del 1

Fettförbränningsmaskin eller kolhydratladdare del 1

Här är första delen i vår serie blogginlägg som kommer att handla om kost för ultralöpare och specifikt fett vs kolhydrater. Johnny har utmanat flerfaldige VM-guldmedaljören och OS-guldmedaljören i kanot Markus Oscarsson på en serie tester som går ut på att de byter kosthållning med varandra! Fettförbränningsmaskinen ska bli en kolhydratladdare och tvärtom.
 

Kolhydrater eller fett

Det är oerhört intressant att fundera över vad kroppen mår bäst av när det gäller vad vi stoppar i oss. Och det är så himla individuellt så vi är tvungna att experimentera på oss själva. Våra gener spelar roll, vår nuvarande situation spelar roll, och vad vi har för mål spelar roll. 

Själva funderar vi kring strategier som maximerar prestation men ändå är vettiga ur ett hälsoperspektiv. Och då återkommer ständigt frågan: vad är bäst — kolhydrater eller fett? 
Vi är övertygade om att i vår sport när vi pratar om lågintensiv aktivitet under lång tid så är fett ett överlägset bränsle. Ultralöpning är en rent aerob sysselsättning så kroppen kan använda både kolhydrater och fett som bränsle, men vad gäller det ena bränslet så tar kroppens depåer slut på ett par timmar, och vad gäller det andra så räcker lagren i dagar — pick one! Och det känns då logiskt att träna metabolismen genom att äta en diet som består av förhållandevis mycket fett. För våra resultat är det viktigare vad vi gör under alla dygnets timmar när vi inte tränar än när vi tränar — eftersom det är en så mycket större del av livet.

Man kan ha många olika teorier och fortsätta att experimentera på sig själv i tid och otid. Men vet vi egentligen vad vi sysslar med? Nja. Inte riktigt. Man skall inte förringa sina känslor och känns det rätt så är det nog inte helt fel i alla fall. Men med bara känslor som måttstock är det inte så konkret eller så lätt att utveckla. Om det känns lite bra, hur får jag det då att kännas mycket bra?

Riktiga testdata

För att få lite mer vettiga data på vad vi håller på med har vi inlett ett samarbete med Västerås Testcenter som drivs av flerfaldige VM-guldmedaljören och OS-guldmedaljören i kanot; Markus Oscarsson och kostexperten Mats Lindvall. 

Tittar man på tidigare studier så finns det inte så mycket relevanta data att gå på. I princip alla studier där man testat fett vs kolhydrater har gjorts på människor som normalt sett får 60-80% av sina kalorier från kolhydrater. Sedan har man satt dem på en mer eller mindre kortvarig fettdominerad diet och själva testet består av en aktivitet på 30-60 minuter. Ett sånt test säger inte mycket om vad effekten skulle vara hos någon som ätit fettbaserat i flera år och tävlar i aktiviteter som kanske pågår 6, 16 eller 24 timmar. 

Utmaningen — Johnny äter kolhydrater och Markus äter fett

Det vi kommer testa ihop med Västerås Testcenter är hur förbränning och syreupptagningsförmåga påverkas av dieten. Johnny som normalt går på en fettdominerad kost ska under tre veckors tid äta mer kolhydrater, sen upprepar vi testet och efter ytterligare tre veckor på den för honom normala fettbaserade kosten gör vi testet igen. Tanken är att träningen ska vara så konstant som möjligt och att vi bara ska förändra kosten. Samtidigt ska Markus Oscarsson som normalt äter en mer kolhydratrik kost (läs vanlig husmanskost) under tre veckor byta till en fettdominerad kost, testa om hans värden förändrats mot normalt, och sen gå tillbaka till en mer kolhydratrik kost och efter ytterligare tre veckor upprepa testet. 

Idag gjorde Johnny alltså första testet för att ha en baseline att jämföra mot. Det här ska bli riktigt spännande!

Inspiration från Sami Inkinen

Någon som har exmperimenterat med fett vs kolhydrater är triatleten Sami Inkinen. Sami har gjort ett mycket intressant experiment på sig själv. Han börjar med att konstatera att det som är avgörande för att lyckas är olika beroende på hur lång aktivitet du håller på med. Är det en tävling som tar mindre än två timmar är mjölksyratröskeln avgörande — vem tål att arbeta hårdast? Men är det en tävling över två timmar är det vem som sist går in i väggen som spelar roll — vems bränsle räcker längst?

Sami gjorde ett metabolismtest där han fick svar på hur mycket kolhydrater vs fett han utnyttjade som bränsle. Och när han ändrade från en normal rekommenderad kost för triatleter till en diet med mycket större % av kalorierna från fett gjorde han om testet ca 5 månader senare. Han hade då ökat sin fettförbränningsandel med 200%! Vilket enligt hans beräkningar innebar att det skulle ta honom 87 timmar att gå in i väggen istället för 5 timmar, när han räknade med att kroppen skulle kunna klara utnyttja 250 kcal per timme av tillförda kolhydrater. Samis blogginlägg på ämnet finns här.

Stay tuned, för nu börjar det bli riktigt spännande… Ta bara en sån sak som att Johnny började äta kolhydrater ikväll!

Fakta Västerås Testcenter

  • Utför tester på mjölksyratröskel och maximal syreupptagningsförmåga och maxpuls.
  • Äger en av fyra specialmaskiner som finns i Sverige.
  • Gör friskvårdsprogram för företag.
  • Tester och rådgivning ges för både motionärer och elit. 
  • Du hittar mer information om Västerås Testcenter på deras Facebook-sida.