Kex på kikärtor och chia

Glutenfria och veganvänliga kex på kikärtor och chia

Jag har experimenterat en hel del med att baka frökex av olika slag, men var sugen på att testa att utesluta linfrö som annars ingår i nästan alla recept för att “hålla ihop” kexen. Chiafrön bildar ju också vattenlösliga fibrer som binder ihop degen, så jag ville använda dem istället. Kikärtsmjöl är något som jag varit sugen länge på att testa! På vår löparresa till Montserrat hade vi en egen kock, Audrey, som lagade maten. Hon hade fått instruktioner att laga glutenfritt och vegetariskt och hon använde kikärtsmjöl rakt av istället för vetemjöl bland annat till pajskal. Jag gillade det jättemycket och det är värt att testa för alla som vill äta glutenfritt. Kikärtsmjölet smakar aningen skarpt och beskt när det inte är tillagat, men när man väl gräddat smeten blir smaken mild och riktigt god! 

Ingredienser

  • 1 dl chiafrön
  • 3 msk solrosfrön
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl kallt eller rumstempererat vatten

Ugnstemperatur 175 grader C. Använd ekologiska ingredienser så långt det är möjligt. Bakpulvret kan man strunta i om man vill, men kexen blir lite mer kompakta då. 

Gör så här

Blanda 1 dl chiafrön, 3 msk solrosfrön, 1 dl kikärtsmjöl, 1/2 tsk salt och 1 dl vatten i en skål. Låt stå i rumstemperatur med lock över i ca 2 timmar så att fröna och mjölet hinner svälla ordentligt. Smeten ska vara ordentligt stel när den har svällt klart!
Mät upp ytterligare en 1 dl kikärtsmjöl och blanda med 1 tsk bakpulver i en skål bredvid. När bakpulvret är väl utblandat i mjölet kan du tillsätta 1 dl vatten. Rör om och häll sedan ner blandningen i den stora skålen med den färdigsvällda och stela smeten. Nu behöver man jobba lite för att degen/smeten ska bli jämn, men rör om ordentligt och försök “mosa” de klumpar som bildats av chiafröna.

När smeten känns färdigblandad så sprid ut på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Smeten kommer att vara seg och svår att sprida ut jämnt, men använd en kraftig slickepott eller en slev och försök att sprida ut smeten så mycket det går utan att det bildas hål. Beroende på hur tjocka kex man vill ha så kan man sikta på att smetlagret blir ca 0,5 cm tjockt. 
Grädda i ugnen i 175 grader i 30-40 minuter. Kolla till kexen ofta och se till så att de inte bränns vid. Efter ca 20 minuter kan man ta ut kakan och vända den upp och ned på plåten och försiktigt dra av bakplåtspappret. Kakan är ofta lite blöt under och mår bra av att få gräddas med undersidan uppåt en stund. Nu behövs inget bakplåtspapper mot plåten eftersom kakan är torr på den sida man lägger nedåt. När kakan börjar bli gyllenbrun är kexen klara, men känn också med handen på så att kakan känns torr. Låt svalna på galler och bryt i lagom stora bitar. Förvara i rumstemperatur eller i skafferi i en burk med lock.

Färdiggräddade och jättegoda!

Testar du receptet så kommentera gärna och berätta hur det gick!

/Ellen