Meditation för sakens skull

Ja, det här tror jag faktiskt på! Meditation bara för sakens skull!

För mer än ett år sen, för ungefär 500 dagar sen så började jag meditera. Jag laddade ner Headspace-appen och älskade den från första stund. Och jag tänkte att jag gillar ju streaks (särskilt min runstreak!), så varför inte köra en meditations-streak också? Jag kom upp i någonstans kring 480 dagar innan jag bröt streaken och anledningen till att jag valde att bryta streaken är inte så enkel. Men ganska intressant.

Screen Shot 2018-04-27 at 18.18.37.png

För jag tycker att det finns en poäng i att göra något varje dag. Även de dagar när jag inte riktigt orkar eller känner att jag hinner — att ändå köra en mini-meditation på 3 minuter eller bara 1 minut — är jätteskönt. Eller att sätta på något av appens “Sleep Sounds” när barnen ska sova. Vi älskar att somna till de drömlika och svävande ljuden som bara pågår. Och precis som med min runstreak så skulle jag inte ha gjort hälften av dessa meditationstimmar utan en streak.

Och just när det gäller meditation så tror jag att det räcker att bara göra det för att få godkänt på uppgiften. Många andra saker vill man gärna göra med ett visst engagemang och kvalitet, och självklart får man ut mer av 10 minuters meditation om man lyckas fokusera, men jag tänker mig att bara det här att sätta sig ner, blunda och andas räcker väldigt långt.

Förra helgen på TEC200 hade jag bestämt att jag inte skulle behöva känna mig stressad över att pressa in en meditation också. På tidigare långa lopp har jag använt en av tema-meditationerna och det finns en för löpning, precis som det finns meditationer för promenader, matlagning och allaehanda vardagssysslor. Men den här gången skippade jag det. Jag bröt min streak och är nu tillbaka på noll.

IMG_2665.JPG

Det är mer än 10 dagar sen jag mediterade och det är dags att börja om. Jag känner att det är dags att börja på nästa nivå nu. En engagerad och mer seriös nivå. Där jag faktiskt lägger kraft och engagemang i uppgiften.

Det är dags att välja ett tema, en serie och sen göra klart den, eller till och med göra om en jag gjort förut. Jag hade svårt att orka hålla i den som handlade om stress, men älskade Appreciation. Alla meditationer på temat Sport är fantastiska och den som handlar om att hitta sin motivation inom den sport man utövar är briljant. Tror också att jag behöver göra Anger igen. För min del handlar det mer om att hitta min ilska än att kontrollera den. Och vem vill inte ha kontakt med fler nyanser och sidor av sig själv?

Känner man sig inte så hemma i meditation eller har testat att meditera förut så är Headspace ett väldigt bra alternativ. Inget flum, inget religiöst utan bara konkreta närvaroövningar. Och många kloka tankar om livet, relationer och hur vi kan se på oss själva och andra med mer ödmjukhet och värme.

Så vad tycker ni, ska jag satsa på ännu en lång streak eller försöka göra övningarna varje dag ändå, utan att titta på den där siffran som tickar uppåt?

/Ellen