Outsourca din motivation — inspiration inför Wings for Life med Aron Andersson

—Du ger väl inte upp på film Aron!!!
De uppmuntrande orden ropade kameramannen till Aron Anderson när han som nybliven cyklist tog sig upp för den brantaste backe han någonsin mött. Under en cykeltur från Sverige till Paris...

Och visst är det så, vem vill ge upp på film? Vem vill ge upp när alla tittar? Eller följer ens liveresultat på jogg.se? Då kämpar man inte bara för sig själv längre, utan utmaningen, oavsett vilken man bestämt sig för att genomföra, får ett annat perspektiv. Sammanhanget i sig är något man kan hitta kraft i. Som när Aron Anderson bestämde sig för att genomföra klassikern på under 24 timmar och samtidigt samla in 240 000 kr till Barncancerfonden. Då var han tvungen att lära sig simma, fast det var så himla jobbigt, för annars skulle det inte bli snygga “sub 24” på klassikern. “Outsourca din motivation” — träffsäkra ord från Aron om hur man kan göra utmaningen lättare och roligare. 

I tisdags hade vi glädjen att få lyssna på Aron Anderson under en inspirationsföreläsning inför loppet Wings for Life. Arons historia är både gripande och inspirerande. Efter en canceroperation i barndomen blev han rullstolsburen och han pratar mycket om hur han hittade motivationen att ta sig tillbaka till ett liv fyllt av utmaningar och aktivitet. Under två år fick han inte ens sitta upp och under den tiden längtade han till den dag han skulle få komma igen. Och när han väl kunde börja idrotta så verkade det inte finnas några gränser. Inom friidrotten tog han mängder av EM och VM-guld som junior, men drabbades sedan av nya komplikationer, vilket gjorde att han valde att satsa stort inom äventyrssporten istället. Varför inte bli första person som bestigit Kebnekaise i rullstol? För Aron finns inga gränser. Ingenting är omöjligt.

Men han erkänner att det finns utmaningar som är svåra av praktiska skäl. Till exempel skulle Mount Everest innebära stor risk för förfrysning av ben och fötter och att bära med sig en värmeanordning som skulle hålla ben och fötter varma skulle bli orimligt tungt. Men annars. Annars finns inga gränser. 

Wings for Life är en annorlunda löptävling. Först och främst handlar loppet om att man springer för dem som inte kan. Alla intäkter från anmälningsavgifterna går till forskning för ryggmärgsskadade. I den andan faller det sig också naturligt att alla kämpar så mycket de kan, alla springer så långt det bara är möjligt. Och när syftet med loppet inte är att sätta pers på milen utan att faktiskt bidra till en bättre värld, så kan alla ställa upp. Alla kan hjälpa till och kan bidra med något. I Wings for Life finns det inte heller ett mål att nå. Ingen mållinje att jaga. Mållinjen jagar istället dig.

Symboliken i detta är inte helt uppenbar men det är ett grymt häftigt upplägg att inte veta hur långt man kommer hinna springa innan man blir upphunnen av mållinjen. Mållinjen består nämligen av en bil som startar strax efter löparna och sen kör ikapp löparna en efter en tills alla är upphunna. Upplägget blir ännu häftigare av att det är ett globalt lopp där alla i hela världen startar exakt samtidigt (ja, i vissa länder innebär det att man startar på rätt obekväma tider) och till slut är det bara en enda person kvar.

Aron Andersson pratar under föreläsningen mycket om att det inte finns någon skattkista full med lyckopiller vid mållinjen. Det här fick han erfara då han trots fantastiska framgångar i friidrotten ändå inte riktigt kände sig helt tillfreds. Det fanns alltid nya tävlingar att vinna och nya rekord att jaga. Men som äventyrare har han vänt på perspektiven. Målet är sekundärt och vägen dit är det enda som betyder något. Och Aron ser till att äta av lyckopillren längs vägen, som när han kämpar tio meter i taget på kryckor uppför Kebnekaise eller när han tvingas vända innan han nått toppen av Europas högsta berg Elbrus, 5 642 meter över havet i Ryssland.

Och väljer vi att se livet ur Arons ögon så finns en klar symbolik i att vi inte vet när mållinjen dyker upp i Wings for Life. Det finns inga förutbestämda gränser. Oavsett hur långt vi hinner springa innan vi blir upphunna, så genomför vi alla vår egen utmaning och det är vägen dit som räknas.

Aron Andersson på Kebnekaise. Bild från aronandersson.se


Wings for Life World Run

#worldrun
Läs mer på http://www.wingsforlifeworldrun.com/se/sv/
I Sverige går starten i Kalmar kl 13:00 den 3:e maj.

Bild från Wings for Life World Run


Efter föreläsningen fick vi testa att köra rullstol! Det här var både spännande och läskigt, men framför allt väldigt kul! Vi fick fick testa att köra fort på platt mark, köra brant uppför och att köra slalom. Riktigt skoj!