Oväntat lätt med TomTom

Hur skulle TomTom Adventurer klara sig på ett 30 km traillopp? Jag var ju orolig för hur JAG skulle klara mig, och då har jag ändå tränat en hel del löpning... TomTom-klockan däremot hade inte alls någon erfarenhet av att vara ute så länge eller på så små stigar. Det sägs att man inte ska testa något nytt på tävlingsdagen, men det gäller väl inte om man ska testa en GPS-klocka, va? Jag har vid några tillfällen tidigare startat lopp i splitternya skor och det har ju gått bra, så vad kan då gå fel med något så enkelt som en klocka?

Adventurer. Puls- och GPS-klocka från TomTom. Pulsen mäts direkt på handleden.

Adventurer. Puls- och GPS-klocka från TomTom. Pulsen mäts direkt på handleden.

Inför Trail Och Mustasch hade jag funderat en hel del på hur jag skulle kunna framhäva mustaschen. För att få gå i mål på TOM måste man nämligen ha mustasch, men jag som har både skägg och mustasch till vardags blev lite brydd över hur jag skulle åstadkomma ett tillräckligt uppseendeväckande resultat. Jag funderade allvarligt på att raka av mig det mångårigt odlade skägget, men bangade i sista sekund.  Nu blev det så att jag bara målade mustaschen rosa, men eftersom jag matchade min outfit i övrigt i orange och rosa, så kändes det helt rätt. Rosa keps, orange-rosa X-kross, Run with Love-T-shirt med orangea detaljer, svart kjol och rosa calves.

Orolig över lite allt möjligt innan start.... Bild från  Bergslöparna .

Orolig över lite allt möjligt innan start.... Bild från Bergslöparna.

Men när vi kom igång kändes det bra! Bild från  Bergslöparna .

Men när vi kom igång kändes det bra! Bild från Bergslöparna.

Löpning, skog och matchad outfit. Bild från  Bergslöparna .

Löpning, skog och matchad outfit. Bild från Bergslöparna.

Även om jag kände mig väldigt snygg inför Trail Och Mustasch så fanns det några orosmoln. Och alla hade inte att göra med att jag skulle springa med en ny GPS-klocka. Skulle jag verkligen orka…? Jag tränar mest långsamt men på tävling vill jag såklart prestera så bra som möjligt och nu var det “bara” 30 kilometer, men i så hög fart som möjligt. De biten oroade mig en hel del. Inte direkt ett av mina vanliga lågpulspass.

Andra frågetecken var mer relaterade till TomTom Adventurer. Jag hatar att springa vilse – speciellt på en tävling där först i mål är det som räknas, inte sånt där som vem som har haft den trevligaste utflykten. Därför var det högst relevant för mig att navigeringen på klockan skulle fungera. Dessutom ville jag väldigt gärna ha koll på hur långt det var kvar så att jag skulle kunna trösta mig med det när löpningen blev jobbig i skogen. Sedan var jag såklart också väldigt nyfiken på hur puls- och tempomätningen skulle fungera. Inte så mycket för att jag skulle behöva det under tiden – jag räknade med att ha en ganska bra känsla för vilken ansträngning jag kan ligga på i 30 km terräng, men mer för analysen efteråt. Det är oftast inte så positivt att titta på klockan och bli besviken på att tempot man håller inte alls är så snabbt som det känns. På samma sätt är det på tävling inte så mycket att göra åt om pulsen är lite högre än vad man hoppats på, det gäller att härda ut och ta sig till mål så fort som möjligt.

Jag var helt enkelt lite orolig för allt möjligt. Jag har hunnit testa klockan på några 20 min runstreak-pass – men någon bruksanvisning har jag inte läst och vad jag sett på pulskurvorna från de korta passen så har de varit helt tokiga. TomTom Adventurer mäter pulsen direkt på handleden så något extra pulsband behövs inte, vilket är skönt att slippa. Men oavsett om jag haft pulsband eller ej (och oberoende av fabrikat på pulsklocka) så har jag ofta fått helt kajko värden i pulsmätningar under de första 20 minuterna av träningen, då kroppen inte är varm och kontaktytan mellan kroppen och pulssensor inte har perfekt överföring.

Snygg karta, bra distansuppmätning med GPS-klockan. Jämn pulskurva även om det är en sakta stigande trend mot 169 (jag har maxpuls 186 så uppenbarligen ingen maxinsats ens i spurten). Tempot är hyfsat lugnt i början och inte någon direkt avvikande trend ens i slutet, även om trailen och backarna ger en hel del variation under resans gång.

Snygg karta, bra distansuppmätning med GPS-klockan. Jämn pulskurva även om det är en sakta stigande trend mot 169 (jag har maxpuls 186 så uppenbarligen ingen maxinsats ens i spurten). Tempot är hyfsat lugnt i början och inte någon direkt avvikande trend ens i slutet, även om trailen och backarna ger en hel del variation under resans gång.

Men jag var mest orolig för navigeringen. När man vill importera en karta till sin klocka behöver man en datafil av rätt format, den skall kunna föras över till klockan och sedan är det meningen att man skall hitta kartan när man startar sitt pass. Har man tur får man ett streck att följa och kan försäkra sig om att man är på rätt väg. Att få det här att fungera brukar alltid vara något av en vetenskap. Förvånansvärt nog så var den här processen väldigt smidig. Jag laddade ner kartfilen från bergslöparna.se – gick in i https://mysports.tomtom.com/ och sen var det superlätt att förstå att jag skulle gå till fliken ”Planering” och där gå vidare genom att trycka på knappen ”Ladda upp runda”. Sagt och gjort, och vid nästa synkning med klockan så var kartan överförd! Lätt som en plätt!

tomtomadventurer.jpg
Enkel navigering i navigerings-klockan.

Enkel navigering i navigerings-klockan.

Sedan gällde det såklart att hitta fönstret med navigeringskartan när det var dags för loppet att starta. Återigen gick det oväntat lätt. På skärmen då man skall börja ett pass finns det en symbol för ”Inställningar”. Det var bara att trycka där och välja den karta jag laddat in. När jag sedan startade passet kom jag direkt till vyn över navigeringen. Och voila, jag fick bekräftelse på att jag var på rätt väg!

Jag behövde också komma på hur jag skulle hitta de andra relevanta vyerna i klockan, till exempel avverkad sträcka och tid. TomToms simpla lösning för att hitta i klockan är en fyrkantig knapp där man kan klicka i 4 riktningar, så man kan navigera runt i menyer uppåt, nedåt, till höger eller till vänster. Det blir snabbt väldigt intuitivt och man får en bra känsla av var olika vyer ligger någonstans. I det här fallet när jag skulle hitta från kartan till hur långt jag sprungit, var det bara att trycka på pilarna tills jag hamnade rätt. Och det gick fortare än jag räknat med. Sen hade jag full koll på hur fort jag sprang, vad jag hade för puls för tillfället, vilken medelpuls jag haft sen start, hur långt jag sprungit, hur länge jag varit ute och hur mycket kalorier jag förbrukat… Pust. Rätt mycket information och fönster att bläddra runt mellan alltså. Men med den lätta pilnavigeringen var det egentligen inget problem att trycka fram rätt ruta och sedan gå tillbaka till skärmen med kartbilden vid behov. Frågan är dock om jag verkligen behövde all den här informationen eller om jag skulle fokuserat på att springa istället?

Trots att jag pysslade en hel del med klockan under Trail Och Mustasch så gick loppet superbra både för TomTom Adventurer och mig. Jag sprang stolt och glad in på en niondeplats och TomTom Adventurer bevisade att den kunde göra jobbet i skarpt läge och även under lite tuffare förhållanden. Dessutom hade jag väldigt roligt och det är väl det som är själva poängen?

TomTom Adventurer är en GPS-klocka med pulsmätare och barometer.
Den kostar ca 2899 kr. 

/Johnny