Sunnmörealperna — drömläger 2017

Det finns platser på jorden som du bara måste återvända till. Som måste upplevas och njutas med alla sinnen. Att vi hade en så okänd skatt för traillöpning så nära inpå oss, i vårt grannland Norge, hade jag ingen aning om. Tack Samantha för att du visade mig Sunnmörealperna!

Preliminärt datum för vårt första Ultra Trail Camp till Sunnmörealperna är lördag 29:e juli - torsdag 3:e augusti 2017. Vill du vara med på premiärresan till denna magiska plats, så föranmäl gärna ditt intresse!

Sunnmörealperna kallas för nordens Chamonix. Och jag förstår verkligen varför. Landskapet är obeskrivligt vackert och dramatiskt. Fjord, fjäll, himmel. Moln och regnbågar. Allt på en gång och allt så nära att du kan känna på det med fingertopparna. Att springa här kan nästan bli för mycket. Mer skönhet än man klarar av att ta in. Tur att man blir blöt om fötterna, längtar efter att byta strumpor och får brännande ont i lårmusklerna efter att ha kämpat uppför i två timmar. Det behövs något som tar en tillbaka till verkligheten. 

Samantha och jag gav oss ut "på tur" under några dagar för att reka rutter och planera vårt kommande Ultra Trail Camp i Norge. Det här var bara två veckor efter UTMB och jag hade förvarnat om att jag kanske behövde ta det extra lugnt. Samantha sa att det var helt ok att vi tog det lugnt, men hon lade till att det finns inga turer i Sunnmörealperna som tar under tre timmar. Räkna med fem-sex timmar även på en kort tur. Och uppåt tio eller mer på de längre. 

Rek-teamet i matchande UD-västar. När vi startade var allt grått, det var dimma, regnade och vi såg i stort sett ingenting. Men väldigt spännande att veta att utsikten fanns där.

Perfekt, tänkte jag. Det här kommer bli ett annorlunda läger :) Kanske lite mindre löpning och mer hiking än på våra andra läger. Samtidigt behöver deltagarna orka länge, länge. Och klara minst 1000 - 3000 höjdmeter per dag. De behöver ha riktigt bra utrustning, vara ok med att springa en hel dag på medhavd matsäck (för flashiga lunchställen finns inte) däremot finns det kristallklart och iskallt vatten överallt. Helt klart ett upplägg som jag gillar. Och en idealisk uppladdning och träning inför lopp som UTMB, Dårarnas Diagonal och alla andra utmaningar som också erbjuder "extra allt", men på det där avskalade, nära-naturen-sättet. 

Man måste uppleva Sunnmörealperna för att förstå. Men bilder säger också mycket. Avgör själv om det här är en plats du bara måste springa på...

Dimma, dimma och dimma!

Efter ett tag lättade dimman lite

Mycket scrambling :)

Men strax var dimman tillbaka igen!

Regnbågsfenomen från toppen

På toppen får man skriva i boken! Samantha hade varit här 5 gånger — imponerande!

På väg ner från toppen!

En av våra turer gick till Slogen, drottningen av Sunnmörealperna

Fantastiska höstfärger!

Lite mer sten, någon? ;)

Kartläsning och fikapaus

Och solen var tillbaka!

Magiskt vackert!

Upp, upp, upp!

På väg ner skiftade vädret igen för sjuttioelfte gången de här dagarna...

Regn, sol, trött och lycklig löpare — allt i ett! 

Inov-8 Terraclaw 220 fungerade utmärkt. Som vanligt!

Vi ser fram emot sommaren 2017! Hoppas vi ses i Sunnmörealperna i Norge! 

/Ellen