Varför

Varför ska vi springa i 24 timmar på lördag?Varför springer vi över huvud taget? Och vad är meningen med livet?

När människor vi möter ser lätt skräckslagna ut för femtielfte gången när de hör att vi ska springa 24-timmars på lördag, så känns det som att det är läge att svar på varför. Och att göra det lite mer utförligt än vad vi brukar göra just där och då. Svaret blir oftast något i stil med för att det är så himla kul, för att vi vill se hur långt vi kan flytta gränserna och för att vi kan! Och det svaret är väldigt sant, men kan behöva backas upp med lite fler ord för att någon verkligen ska tro på det. Särskilt den där delen om att ha kul, den är det inte många icke-ultralöpare som tror på.

Det gäller att ha svar på livets stora frågor för att lyckas både prestera och njuta och dessutom lyckas njuta av att prestera. Visst låter det pretentiöst, men det här med meningen med livet är viktigt. Faktiskt viktigast av allt. Att veta varför behövs i vardagen, i löpningen och i synnerhet under ett 24-timmarslopp. Med detta inte sagt att det alla gånger är särskilt lätt att hitta detta "varför" men att ha gett det lite extra tid och omtanke kan vara det som hjälper en fram de där sista timmarna.

För oss är familjen en så självklar del i allt vi gör, livsviktig och stor. Men kärlek, glädje, inspiration, nyfikenhet och utveckling driver oss också framåt minst lika mycket. När vi springer mår vi så mycket bättre än när vi inte gör det, och för oss är löpningen en naturlig väg till många av de här punkterna.

Ett sätt att närma sig vad som är viktigast i livet är att föreställa sig vad man vill kunna blicka tillbaka på vid livets slut. Vad vill jag ha uppnått? Gjort? Känt? På samma sätt kan ultralopp, eller för den delen vilken utmaning som helst hjälpa en att närma sig "varför". Vad vill jag se tillbaka till vid mållinjen? Vad vill jag ha uppnått? Gjort? Känt?

För oss ser svaren på varför vi skall springa på lördag olika ut. Ellen vill njuta av att inte ha en sträcka att trixa med i huvudet. Att bara få vara i nuet. I kroppen och i tempot, i löpningen, i glädjen, mitt bland alla leenden, i smärtan, allt kämpande och all kärlek. För att hon kan och för att hon vill och för att det är så himla kul. Helt enkelt en mindfullness-övning av rang.

Johnny tänker mer än någonsin sprida den där makalöst positiva energin som alltid ger tiofalt tillbaka. Heja på allt och alla, och få kraft av andra människors energi. Men lördagen handlar också om att utforska gränserna, uppleva något helt nytt, närma sig det där "varföret" och att få känna stolthet och glädje över att vara den som kommit längst…