Träna som Rune och bli en superlöpare

Vill du också bli en superlöpare? Det här är vad som krävs!

Ultradistans har precis släppt en kravanalys för vad som krävs för att ta medalj på Olympiska Spelen i ultralöpning. Kravanalys för 100 km och 24 timmarslöpning är något av det matnyttigaste som hittills skrivits om ultralöpning. Oavsett om de råd man kan uttolka ur texten kan göra en till en superlöpare eller inte så är texten läsvärd. Och du behöver faktiskt inte ens vara ultralöpare för att dra nytta av informationen i kravanalysen. Mycket är tillämpbart inom löpning på kortare distanser också, som till exempel maraton och halvmaraton. 

Då ultramaratonlöpning i dagsläget inte är en olympisk gren avser kravanalysen för ultramaratonlöpning att ge en indikation om vad som krävs för att tillhöra världseliten i dagsläget.
— ur Kravanalys för 100 km och 24 timmarslöpning

Kravanalysen är i första hand skriven av Fredrik Elinder och Kristina Paltén men grundar sig på intervjuer med delar av vår svenska ultraelit som till exempel Elov Olsson, Henrik Olsson, Johan Steene, Rune Larsson, Frida Södermark, Maria Jansson, Kristina Paltén och Torill Fonn.

Vid första anblick känns texten extremt fokuserad på träning, tempo och resultat. Ultralöpning handlar i vår mening om så mycket mer, men att man valt att kretsa kring dessa ämnen misstänker vi beror på att det helt enkelt är det som är lättast att mäta. När man dessutom tror sig se en trend mellan träningsmängd, maratontider och prestationer i ultra är det lätt att fastna i detta fokus.

Men kravanalysen har ett väldigt bra anslag och tar absolut också upp saker som mental styrka, energiförsörjning och magproblem. Lite synd är det att kapitlet om den mentala kapaciteten baseras i stort sett på personlighetsanalys av endast sex stycken ultralöpare, men det är ändå häftigt att se att vilka parametrar som är viktigt för dessa. Några av de saker som stack ut signifikant och var gemensamma faktorer för framgång inom sporten var:

  • Fokusering
  • Arbeta mot mål
  • Inre störmoment

Många av löparna som bidrog till underlaget lade stor vikt vid volymveckor. Det är inte orimligt att tänka sig att det också är tydligt att ju mer man fokuserar på volym, desto mer handlar det om en balansgång. Även om exemplen som tas upp i kravanalysen är extrema kan man konstatera att fantastiska ultralöpare som Johan Steene och Rune Larsson båda har upplevt tydliga svackor efter mycket volym. Samtidigt som de tidigare uppnått fantastiska resultat efter perioder med mycket mängdträning.

Måste man äta grönkål för att bli en superlöpare? Tyvärr förtäljer inte kravanalysen detta... ;)

Något som vi tycker saknas i kravanalysen är reflektioner kring vikten av bra kost. Vad som menas med bra kost är något högst individuellt, men det finns två stora frågeställningar man som ultralöpare behöver fundera på — hur optimerar jag min fettförbränning och hur äter jag för att vara så frisk och stark som möjligt. Intressant att notera är att till exempel Elov Olsson experimenterar med periodisk fasta, något som vi också gärna ägnar oss åt i perioder då vi vill kicka igång fettförbränningen.

Kravanalysen saknar också idéer om hur man går tillväga för att mäta vad som är den effektivaste träningsdosen för att uppnå önskat resultat, liksom markörer på hur man tidigt kan upptäcka att volymen börjar bli för stor att hantera. 

På det hela stora är det intressant, lärorik och inspirerande läsning även för den som ägnar sig åt löpning på upp till maratondistans. Som bonus tar kravanalysen också upp ultralöpningens historia och presenterar kortfattat flertalet av de kända ultralöpare man bör känna till. 

Så sätt på en kopp kaffe och slå dig ner i soffan med Kravanalys för 100 km och 24 timmarslöpning från Ultradistans.se! Kanske du äntligen förstår vad du behöver förändra i din träning för att bli den superlöpare du drömmer om? 

/Johnny och Ellen