Hur många 200 m-backar är BAMM?

Ni har märkt att det har snöat ute, eller hur? Vi med! Idag har de till och med plogat, så vi var ju bara tvungna att ge oss ut och testa lyckan på vägarna. Fast till fots såklart. 

Det är mycket snö ute. Lite halt. Mycket halt på sina ställen. Men fullt löpbart tyckte vi och kände oss väldigt hurtiga när vi gav oss ut på ett backpass. Man ska väl vara tacksam som har en sån överjävlig backe att springa i. Finns mycket att vara tacksam för i den här världen. Till exempel att backen är 200 meter lång, har 12% lutning och bara ligger en kilometer hemifrån.

Enda fokus ikväll var att köra 12 gånger. Träna styrka, till viss del uthållighet, lite löpteknik (högfrekvens och mest vikt på framfoten), och pannben såklart. Vi hade ju faktiskt twittrat om att vi skulle göra just det, så att springa färre gånger fanns inte på kartan. 

Vi körde på 12 gånger i lugnt och fint tempo, njöt av vintermörkret och ljudet av en snötyngd skog, och kände oss på det hela taget väldigt nöjda och tillfreds med tillvaron. Tills vi på hemvägen började räkna lite.

BAMM är 70 km. Fågelvägen. Vi sprang 12 gånger upp och ner i en backe på 200 meter. Det är 2,4 km. Då är det alltså bara 67,6 km kvar… Hur många 200 m-backar blir det…?

Fast BAMM är förhoppningsvis inte uppför hela tiden, så sträckan nedför bör också räknas. Dessutom springer man uppdelat på två dagar, så det är bara 35 km per dag. Och om vi skattar det till lika mycket upp som ner så blir det 17,5 km uppför på en dag - och idag gjorde vi 2,4 - fattas alltså ca 15 km, vi skulle då behöva springa uppför backen 75 gånger till för att träna motsvarande sträcka. Det måste vi ju bara testa! Tyvärr fanns inte tiden idag, men snart så! Vem passar barnen?

Sen hann vi fundera en hel del på hur man bäst tar sig uppför en backe. Korta och snabba steg? På framfot eller plattfot? Höga knän? Hur hög puls kan man kosta på sig att ha på toppen? Hur mycket måste man återhämta sig nedför? Är det smartare att gå uppför? Här krävs helt enkelt tester. Många tester!

BAMM är alltså 87 stycken 200 m-backar. Per dag. Ok, nu kör vi!

/Johnny och Ellen

PS. …förresten, är det någon som vet om det är ännu brantare i fjällen?

PS 2. Har du ett funbeat-konto (gratis) kan du titta på Johnnys pass här.