Train low race high

trainlowracehigh
trainlowracehigh

Train low race high är en känd kost-strategi inom konditionsidrotten. Man vill effektivisera fettförbränningen genom att träna kroppen på att gå på låga energinivåer. Det här gör man till exempel genom att ge sig ut och springa på morgonen innan frukost, när kroppen har ont om glykogen (socker). Sedan när det är tävlingsdags proppar man magen full med socker-raketbränsle, och teorin är då att kroppen sen tidigare är inställd på att nyttja fettmotorn, men nu också är extra laddad för maximal prestation.

Häromdagen fick jag anledning att fundera över den här taktiken i ett nytt sammanhang. Jag var tillsammans med några andra bloggare inbjuden till Asics butik på Hamngatan för att testa deras senaste tillskott i Natural running-familjen: Super J33. Super J33 är en sko tänkt att ge aningens dämpning och pronationsstöd samtidigt som den är så flexibel att foten får röra sig naturligt.

Skon lanseras som ett komplement till den vanliga mängdträningsskon, där man får mycket barfotakänsla, och tränar upp ett naturligt löpsteg, men när det är dags för tävling rekommenderas skor som stöttar och avlastar mer för att kunna springa så fort som möjligt över längre tid.

På träning kan det alltså vara bra med minimalistiska skor med lågt drop, det vill säga inte så mycket högre under hälen än under trampdynan - train low; men i tävlingssammanhang skulle det kunna vara bra med en sko som stöttar foten mer och avlastar hälsenan och vaden. Det här får man med ett högre drop och tanken är då att man orkar mer när det verkligen gäller - race high.

Hm, jag kanske behöver införskaffa ett par högklackade skor till samlingen? Fast å andra sidan tror jag på att träna på det sätt som man vill tävla...

/Johnny