Ultra Trail Camp Montserrat 2015

Ultra Trail Camp Montserrat 2015 — #UTCM2015

I början på november i år gjorde vi vårt mest utmanande Ultra Trail Camp någonsin. En löparresa som lovade mer ultra, tuffare löparupplevelser och mer äventyr. Vi tog med oss en grupp förväntansfulla ultralöpare till det majestätiska bergsmassivet Montserrat i Catalonien, Spanien.

Lägret arrangerades i samarbete med Inov-8 Sverige som bland annat såg till att alla deltagare var utrustade med riktigt bra trailskor! 

Dag 1

Första dagen startade med en planeringsövning i grupp. Med hjälp av karta fick deltagarna tillsammans planera dagens tur efter hur krävande de trodde den skulle bli utifrån teknisk terräng, höjdmeter och sträcka. Väldigt lärorikt och spännande och grupperna kom nära sanningen vad gällde sträcka och tid, dock trodde alla att vi skulle springa betydligt färre höjdmeter än vad turen sen erbjöd.

När den täta morgondimman lättade fick vi äntligen se Montserrat!

Det är omöjligt att se på bilden men mitt på den lodräta väggen jobbar sig två klättrare sakta uppåt. 

Vackra höstfärger och behaglig löptemperatur. 

Inov-8 Race Ultra 270 var en populär sko på lägret ;)

Vår egen kock Audrey lagade fantastisk vegetarisk mat åt oss, men ibland pysslade vi lite själva i köket. 

Dag 2

Andra dagen hade vi en topptur på schemat — upp på Montserrats högsta topp Sant Jeroni 1 236 meter över havet. Eftersom vi inte startade vid havsnivån behövde vi "bara" göra 800 positiva höjdmeter, men stigen upp var bara 3,7 km så det var ganska brant!

Vi yogade inte bara hemma innan frukost, utan även på bergstopparna! 

Härligt att få pusta ut en stund på toppen innan det var dags att springa nerför och ta alla härliga höjdmeter i ett svep utför!

Välförtjänt lunch på berömda restaurangen Vinya Nova.

Vad är ett löparläger utan ordentligt med tåspretande? Förutom fotstyrka hade vi också Compex, yoga och meditation på schemat.

Dag 3

Dag 3 var vår ultra- och äventyrsdag som skulle visa sig bli riktigt utmanande, särskilt för de deltagare som var lite höjdrädda. Väderprognosen hade förutspått regn och stark vind och därför förberedde vi oss på en tuff dag. Starten gick i mörker kl 6:30, men efter någon timme fick vi stanna för att ta av oss pannlamporna. 

Första delen av rutten var väldigt teknisk med mycket scrambling, klättring i trånga skrevor i berget, en hel del navigation och många spänningsmoment. En av grupperna satte ett slags rekord här: 10 km på 4 timmar och 2 minuter! Då förstår man att det är mycket upp och ner och det gällde att anpassa tempot så att man kunde ta sig fram på ett säkert sätt. 

Efter ca 3-4 timmars löpning/klättring beroende på vilken grupp man sprang i, tog vi första längre pausen vid klostret Santa Cecilia där vi hade placerat ut en dropbag med vatten, juice, chips, frukt, äppelkaka, alkoholfri öl och annat gott. Klart uppskattat att få mumsa i sig lite extra godsaker och fylla på vätskeblåsorna.

Vi lunchade på legendariska klätterhaket Bar La Roca, som av en händelse också är ett av Núria Picas favoritställen. 

Det där regnet vi hade väntat på hela morgonen kom inte på allvar förrän efter lunch, men då kom det med besked! Därför finns inte så mycket bilder från andra halvan av dagen, men det var klart ultratufft väder. Vi är otroligt imponerade av hela gruppen som kämpade sig ända in i mål och var tillbaka vid startpunkten efter ca 9 timmar. Ett riktigt ultraäventyr fyllt av nära-livet-upplevelser!

Dag 4

Sista dagen bjöd på ännu lite mer äventyr än vad vi hade tänkt oss på grund av det kraftiga regnet som hade fortsatt hela natten. På programmet stod en löptur tillsammans med världsstjärnan Núria Picas som bland annat vunnit Trans Gran Canaria 2014/2015, Diagonale Des Fous, 164km 2015 och kammat hem titeln Ultra Trail World Tour Winner 2014/2015.

Vi hade planerat att springa en del av banan till Ultra Pirineu och Núria varnade oss innan att det kanske kunde vara lite extra blött nu när det regnat så mycket. Det visade sig vara mer eller mindre vadning genom fors som gällde och det var ingen idé att försöka hålla sig torr om fötterna. Kallbad ska ju vara bra för trötta löparmuskler!

Till sist nådde vi toppen och fick njuta av en helt fantastisk utsikt! Och nu fick vi också träna på utförslöpningsteknik tillsammans med Núria. 

Klart man behöver mat och lite barhäng efter en 3-timmarstur i Pyrenéerna! Och vad gör blöta fötter när man får nörda ner sig i träningstips, mat under ultralopp, exakt hur mycket vätska man bör bära med sig mellan kontrollstationerna osv?

TACK alla som gjorde Ultra Trail Camp Montserrat 2015 till en så fantastisk upplevelse! Vi hade en underbar löparresa! <3

/Ellen, Johnny och Amanda

PS. Blir du sugen på att hänga med på någon av våra löparresor? Läs mer om vårt nästa löparläger --->