UTMB — 3 veckor kvar

Tre veckor kvar till UTMB... Tre veckor! Vart tog tiden vägen? När jag började skissa på det här blogginlägget var det visst sex veckor kvar men tre av dessa måste ha försvunnit på något mystiskt sätt. Poff, poff, poff — helt borta!

Är jag redo? Jag har faktiskt ingen aning. Idag gjorde jag ett sista långpass på 1600 höjdmeter och 16 km i Väsjöbacken. All träning. Alla förberedelser. Kommer det att räcka? Kommer jag att klara 170 km och 10 000 höjdmeter inom maxgränsen på 47 timmar?

Skins Recovery Tights och yllesockor — sånt som man får unna sig när man sprungit backe i timmar.

Som enda kvinna från Skandinavien som får springa i år, så känns det som om pressen är ännu högre. Men även om jag känner mig lätt neurotisk och nervös just nu så har jag dock en hel del viktiga saker på plats jämfört med förra året. Min onda hälsena är så fantastiskt mycket bättre nu. Den gör i princip inte mer ont än den andra hälsenan (det vill säga nästan inte alls, tjoho!). Ryggsäcken är den bästa jag testat någonsin och den är väl insprungen, även fullproppad med packning. Skorna är också väl testade och de bästa jag kan tänka mig. Jag har trixat med utrustningen, sytt om en jacka för att skala bort vikt, gjort tiotusen utfallssteg i alla möjliga (och omöjliga) riktningar och sovit alldeles extra bra. Energin var ett stort problem förra året, men eftersom jag framgångsrikt sprungit på något så unikt som godis de senaste gångerna jag sprungit långa lopp, så kommer jag att satsa på det nu också. Det här borde gå bra!

Jag har plockat och ätit miljarder blåbär också! Blåbär måste vara superbärens superbär, så NU är jag redo!

Viktigast av allt — jag har gått igenom alla reptider och räknat ut vilken snittfart man behöver hålla mellan dessa för att hinna innan stationerna stänger och precis som jag misstänkte så får man mer och mer tid på sig ju längre loppet fortskrider. Hade jag fått fortsätta i samma tempo som jag höll förra året under de första 50 kilometrarna så hade jag kommit in på motsvarande sub 40 timmar. Alltså med god marginal till maxtiden på 47 timmar. Men för att klara tidsgränserna till checkpoints på UTMB behöver man alltså glömma allt man tidigare lärt sig om ultra (glöm allt vad “springa jämnt” och “ta det lugnt i början” heter) och istället gå ut hårt, springa fort i början och förhoppningsvis ha tillräckligt mycket krafter kvar för att kunna kravla in i mål. Utmaningen för mig blir alltså att lyckas hålla mig precis inom reptiderna i början och inte bli superstressad över att marginalen är så liten.

Bästa skon jag kan tänka mig: Inov-8 Race Ultra 270

Utrustning

 • Ryggsäck + vätskesystem: Jenny Adventure Vesta från Ultimate Direction. Rymmer 11 liter och sitter så grymt bra! Man måste kunna bära 1 liter vatten och jag kommer att köra med en mjuk 500 ml flaska fram och lägga en likadan tom flaska i ryggsäckens stora fack bak. Kommer sällan behöva ha båda påfyllda och tänker därför i första hand använda en flaska och ha den andra med för att följa reglerna, eller för att ta till om jag skulle bli riktigt törstig.
 • Skor: Inov-8 Race Ultra 270. Mitt tredje par och världens bästa sko för det här ändamålet <3
 • Närmast kroppen: Sport BH från SmartWool i merinoull, trosor från Ullmax (också i merinoull) och t-shirt från Craft. 
 • Strumpor: så viktigt att de får en egen punkt! Kommer använda Injinji tåstrumpor, trailvarianten med ull (inte låga no-show för de släpper in mycket skräp).
 • Vindjacka: Craft Focus Hood Jacket, nu dock utan hood! Det här är min älsklingsvindjacka (har två stycken) som är supertunn och världens bästa att springa i, men för det här syftet har jag sytt om jackan litegrann. Jag har tagit bort huvan och en ficka med dragkedja och lite annat småkrafs, vilket gjorde jackan 30 gram lättare. Klart värt en pysselkväll!
 • Korta tights: Nike. 15 år gamla, precis rätt längd, jättesköna och lagade i rumpan efter diverse vurpor. Helt otroligt att de håller fortfarande — använder nästan alltid dessa på tävling. 
 • Långa tights: Skins A400. Kompressionstights som är grymma när man får lite ont i benen och de väger också minst av alla mina långa tights. Även dessa lagade efter en snygg utförslöpningsvurpa.
 • Solglasögon: X-kross. Kommer använda orange lins som funkar bra både som solskydd och förstärker kontrasterna om det är molnigt. Tycker ibland att kontrasterna mellan ljust och mörkt blir för starka med den lins som är ämnad för starkt solljus. 
 • På huvudet: keps från Injinji och buff från Inov-8.
 • Vattentät jacka och vattentäta byxor: Inov-8 Ultrashell och Inov-8 Ultrapant. Äntligen, äntligen, äntligen har jag fått tag i ett regnställ från Inov-8, gjort enbart för den här uppgiften — att uppfylla kraven på vattentät jacka och byxor på den här typen av tävlingar, samtidigt som den väger lite och faktiskt går att springa i. Kommer nu undan med ca 200 gram totalt för både jacka och byxor och är verkligen superglad över att jag fick tag i det!
 • Långärmad mellanlagerströja: det blir en från Aclima i merinoull, håller dock på och velar om vilken modell, en lite tyngre men varmare eller en tunnare och lättare. 
 • Varma och vattentäta vantar: den här är jobbig, tror att jag använder mig av tricket “vanliga vantar från SmartWool + plasthandskar”. Har ett par jättefina vattentäta handskar från Black Diamond men de är tunga som attan, så de går nog bort på grund av det.
 • Varm mössa: SmartWool
 • Pannlampor (man behöver 2 st plus extrabatterier till båda): Petzl NAO som huvudlampa och Black Diamond ION som mindre extralampa.
 • GPS-klocka: Suunto Ambit2. Får ställa in den på långa uppdateringsintervaller så att batteriet håller länge, eftersom jag behöver se mitt snittempo mellan stationerna för att hålla koll på att jag klarar reptiderna. Och hur coolt vore det inte att ha hela passet reggat?
 • Etapp-kort: jag har hittat på en egen lösning för att hålla koll på reptiderna och var jag är någonstans i loppet. Jag kommer att skriva ett antal “etapp-kort” där det på varje litet kort står information om kommande etapp. Som en etapp räknas den sträcka som ska göras mellan varje checkpoint. Info som kommer stå med är tex. vilket snittempo jag behöver hålla under kommande etapp, hur lång den är i kilometer, hur många positiva och negativa höjdmeter sträckan innehåller, om det finns extra vätskekontroller och var dessa är placerade och vid vilket klockslag nästa checkpoint stänger. På så vis behöver jag bara ta in informationen inför nästa etapp och så fort jag har klarat mig ut ur nästa checkpoint innan stängning, kan jag slänga det kortet och fokusera på nästa.

Inov-8 Ultrashell, superlätt vattentät jacka med huva

Sen måste man också ha med sig räddningsfilt, första förband, en plastmugg, pengar och mobiltelefon. Listan över obligatorisk utrustning är lång ;-) Jag kommer dessutom att ta med mig salt (ett par stycken småpåsar, gillar inte salttabletter), BCAA, toapapper + skräppåse, Shea-butter för att förhindra skav, Ipren/Alvedon att användas i nödfall, ett par extra strumpor, plus energi såklart! Jag kommer inte att ha med mig stavar. Har sprungit mycket bättre utan och kommer säkerligen göra det den här gången också.

Dropbag

Man får ha en dropbag på 30 liter som placeras i Courmayeur som ligger ungefär halvvägs. Förra året var min dropbag proppfull, men i år vet jag inte riktigt vad jag ska lägga där förutom energi och ett extra ombyte kläder, bara utifall det skulle behövas. Extra strumpor såklart. Eventuellt ett andra par Inov-8 Race Ultra 270. Jo, en batteriladdare till Suunto-klockan kommer jag att lägga här också. Så laddar jag klockan medan jag springer och när jag laddat klart lämnar jag batteriladdaren till Johnny vid någon supportstation längre fram. Jag antar att min avsaknad av detaljerad plan för dropbagen betyder att jag känner mig tryggare i år.

Energiplan

 • Att ha med i ryggan: salta bilar, tutti frutti gele-godis, mjölkchoklad, Clif Bloks, Clif Bars, russin, bananchips, salta jordnötter. Dock kommer jag inte bära allt samtidigt, så får lägga i dropbagen och be Johnny langa.
 • Äta och dricka vid stationerna: buljong, cola, kaffe, apelsin, banan.
 • Att bli bjuden på av Johnny där han får ge support: Forestia friluftsmat (supergod färdigmat som inte ens behöver värmas), vegetarisk sushi, avocado, oliver, juice, smoothie.

Hoppas på lika dåligt väder som vi hade när vi var i Åre och jag inte fick springa ända upp på toppen av Åreskutan eftersom det åskade. 

Som ni märker så är allt ganska genomtänkt. Så nu återstår det bara att springa. Och att njuta. Jag kommer njuta av att få ta revansch och av att inte känna mig lika oförberedd som förra gången. Jag hoppas på riktigt dåligt väder. Sånt där väder som alla andra hatar, men som gör mig stark. För den här gången tänker jag gå i mål.

Håll tummarna!

/Ellen

PS. Läs gärna blogginläggen från UTMB 2015