Jakten på skor med metalldubb - del 2

Orienteringsspecialisten kl 17:15 – vi knatar in i denna pyttelilla butik och meddelar glatt att vi behöver skor till BAMM. Superlätta, låg våtvikt, metalldubb, snygga som satan måste de vara och helst ska samma modell passa för oss båda. Vi behöver proffshjälp eftersom vi ska vinna. Sa jag att skorna måste vara supersnygga? Och att vi hade tänkt vinna?

image

Killen bakom disken frågade försiktigt om vi sprungit förut varpå vi svarade ännu gladare “Nej, och inte kan vi orientera heller! Just ja, en kompass kanske du har också?” Han måste trott att vi var galna men höll masken och började plocka fram olika modeller.

Johnny hade av någon outgrundlig anledning rekat på Runners Store innan, men det enda han fick med sig därifrån var uttrycket “dynamisk dubb”. Men det hjälpte inte mycket. Icebugs satt inte bra på någon av oss och jag kunde ärligt inte förstå att folk kan med att springa i dem. Hur är det möjligt? Jag är övertygad om att de har toppenbra grepp på blankis, men de hade en så totalt annan känsla än alla andra terrängskor vi provat. De här var hårda, stela och illa. Synd eftersom de finns i så fina färger!

image

Favoritmodellen Inov-8 Oroc fanns äntligen i rätt storlek för Johnny, men de satt fortfarande inte tillräckligt bra på honom. Efter att ha provat oss igenom ett antal modeller så insåg vi att det skulle bli omöjligt att hitta en modell eller ens en tillverkare som funkade för oss båda. Hur fasiken ska vi kunna vinna BAMM i olika skor? Stilen! Känslan!?

Mitt uppe i provningen dök en Twitter/Facebook-kompis upp och vi kände oss lite mindre udda eftersom han också ska springa BAMM i ett team där ingen orienterat förut och kompisen knappt sprungit, bara cyklat. Helt rätt, bara att köra!

Johnny hittade till sist ett par supersnygga skor som satt riktigt skönt, var helt nyinkomna och dessutom hade den berömda “stockdubben”. Tyvärr passade inte dessa på mig och jag var fullt upptagen med att känna efter på vad som kändes som en klump under höger framfot. Jag hade hittat en superduperfavorit (VJ Bold), men kände som sagt något konstigt i just dessa skor under foten. Såg ett gyllene tillfälle att här droppa för killen i butiken att det säkert var fantomsmärtor från TEC och lyckades nog äntligen imponera lite. Han såg ut som att det kanske ändå fanns lite hopp om att vi åtminstone skulle ta oss runt. Fast det var ju det där med att BAMM faktiskt en fjällORIENTERINGstävling, även om vi nu gör vårt bästa för att förtränga det…

image

Men nu har vi i alla fall klarat första etappen! Att investera i utrustning för nästan 5000 kr borde väl fört oss närmare vinsten? Frågan är om det blev tillräckligt snyggt…

Vi var egentligen alldeles för länge på Orienteringsspecialisten, men lärde oss massor och hade väldigt roligt - när vi äntligen kom därifrån hade butiken stängt för nästan en timme sen. Snacka om att få bästa bemötandet! Kunniga, superengagerade, tålmodiga och riktigt serviceminded. Har ni också fallit för terränghypen, look no further! Ni hittar allt ni behöver här!

Det lär komma en del 3 i det här ämnet också, och en del 4, 5 osv. Med tester, utvärderingar och vilda spekulationer. Nu tar vi våra inköp och ger oss ut i skogen, och till Hammarbybacken! Så mycket är vi på det klara med att det inte kommer att räcka med låg våtvikt och snygga färger.

Vi behöver träna också.

/Ellen

PS. Skoinköpen blev VJ Bold (Ellen) och VJ Sarva D’vil (Johnny).

Fler bilder finns på Instagram!