Vi jagar skor med metalldubb - del 1

Om detta tvistar icke de lärde - på BAMM är det bäst med metalldubbar.

Som de noviser vi är så försöker vi lyssna på de som varit med förr och göra smarta val efter andras erfarenheter. Det låter ju jättebra. Bara det att sen när det gäller val av sko så är det såklart en djungel ändå. Mycket tycke och smak. Olika löpstilar. Olika känsla. Tanken med dubbat är att det skall ge bra fäste på klippiga partier, snö och is, och funka riktigt bra när det är lerigt och djävligt. Är det fjällmaraton så är det. I lördags gav vi oss alltså ut för att jaga rätt på den optimala BAMM-skon. Det visade sig bli svårare än vi trodde.

image

Första stoppet gjordes i och för sig redan i fredags. Killen på Salomon-butiken på Norrlandsgatan fick svara på hundra frågor och stå ut med allehanda referenser till andra skotillverkares förträfflighet. Och lite trött blev han nog när vi uppmärksammade att i Runners World Coach Trail running som låg framme vid kassan, så var Inov-8 X Talon utsedd till bästa terrängskon alla kategorier. Alltså inte en Salomon-sko. 

Nåja, självklart gick vi från Salomon lätt euforiska ändå, fyndet var en riktigt skön sko som var härligt studsig och lätt, fast för BAMM hittade vi inget som fungerade. Inget alls i hela butiken faktiskt. Spikecrossen (som är deras dubbade modell) visade sig bara finnas som vattentät, och kommer det inget vatten in så kommer det inget vatten ut. Det går inte. Man måste kunna springa rakt igenom bäckar och våtmarker utan att bära med sig små plaskdammar i skorna resten av loppet. Säkert en perfekt sko för vinterlöpning, men nej tack.

Skon vi blev så glada över hette istället Fellcross, en tävlingsvariant av Speedcross (samma sko som Spikecross fast utan metalldubb).  Här fanns åtminstone en lätt sko som satt som gjuten på foten och skrek att den ville ut och springa lååååångt i terräng. Nästa TEC kanske?

Vidare till Löplabbet för att se om de hade nåt att komma med. Tyvärr ingen skolycka här heller men en bra skodiskussion blev det. Och ett uppvaknande i att det här kanske inte blir helt lätt. Det är liksom inte bara att gå in på närmsta butik och köpa skor för BAMM. Egentligen gäller det för all utrustning till BAMM - allt måste forskas på, testas, provas, hårdköras i autentiska förhållanden och beslut måste omprövas många gånger. I en ideal värld naturligtvis, där tid och pengar finns i obegränsad mängd. 

Löplabbet hade dock några Inov-8 skor hemma, men egentligen varken rätt modell eller rätt storlek. Johnny började bli orolig, för även om inte exakt rätt sko fanns inne och kunde provas, så var känslan efter att ha testat en Inov8-sko för första gången någonsin, att den faktiskt inte satt så jätteskönt på foten. Oro!  Oro för att Oroc inte skulle fungera, för det var den modell som vi trott mest på hittills. Det är också den sko jag sprungit mest terräng i och älskat. Och vad gör vi då om de inte sitter bra på Johnny? Vi kan inte ha olika skor, BAMM är ju en lagtävling. All in - samma lika! 

Icebugs då? Enligt Löplabbet gjorda för vinterlöpning, men på stenar och i terräng på sommarhalvåret så kan de dels bli för varma och dels finns det risk att de något längre dubbarna bryts eller ramlar av när man minst anar det. Om man springer på stenar och klippor, istället för på blankis, vill säga. Dessutom levereras de mest till vintersäsong så de kan enligt uppgift bli svåra att få tag på. Sen är ju frågan om det här gäller de modeller Löplabbet brukar ta in eller om det gäller alla Icebugs modeller. Svårt att avgöra, men även här fyndade vi - jag hittade ett par supersöta Kinvara Trail och tyckte att de var snygga nog att gå till jobbet i. Johnny, som egentligen är en riktig stilsnobbs-wannabe, sa dock bestämt nej på den punkten, och vad man då ska ha skorna till blir lite oklart. Kanske räcker det med att sova med dem på kudden? Som inspiration?

image

Det var tydligen inte alls bara att ge sig ut och shoppa skor så vi gav oss av mot favoritbutiken AddNature. Som för övrigt har bäst Twitter-närvaro av alla i genren, svarar på tweets kl 10 en lördagmorgon och alltid är hjälpsamma. I alla fall i sociala medier. Nu då. Nu skulle vi kanske äntligen hitta rätt? Men här var utbudet förvånande nog ännu sämre, egentligen inga skor ens värda att prova i rätt storlek eller modell. Och inte världens bästa service på plats just denna dag. Ridå.

Vi åkte hem istället. Och bakade lchf-vänlig morotskaka - det var vi i alla fall bra på! 

Jakten på BAMM-utrustning går därmed vidare en annan dag. Fortsättning följer…

/Ellen

PS. Fler bilder finns på Instagram: @paceonearth.