#018 - Aron Anderson

Aron Anderson är för många känd som äventyraren som var den förste person som lyckades bestiga Kebnekaise trots att han sitter i rullstol. Sen dess har Aron gett sig på ett antal stora äventyr, bland annat har han simmat 37 kilometer över Ålands hav, armcyklat från Malmö till Paris och skidat 300 kilometer över Antarktis till Sydpolen. Och i oktober 2017 fick han äntligen möjlighet att genomföra något som han drömt om länge, att få tävla på Hawaii i världens största Ironman-tävling, där han också lyckades komma tvåa!

Aron drabbades av cancer vid 7 års ålder och har sen 9 års ålder varit rullstolsburen. Idrotten blev ett stort intresse och han har otaliga medaljer inom flera olika grenar och har också deltagit i Paralympics. I år, 29 år gammal vann han också Wings for Life World Run worldwide!

Aron är med sin historia en fantastisk inspiratör och det här samtalet kretsar mycket kring hur man hittar mental styrka genom att fokusera på anledningar utanför sig själv. För precis som alla elitidrottare har Aron kämpat mycket med att bli kompis med sin hjärna, den som så ofta sätter stopp för en när det blir riktigt tufft. Hans arbete för Barncancerfonden har varit till stor hjälp som anledning att fortsätta, och han har genom åren samlat in över 10 miljoner kronor.

"Perspektiv är nyckeln till mycket i livet. Att kunna vrida och vända på sina tankar när det blir jobbigt. Att köra en Ironman är ingenting jämfört med att få cellgifter. Eller att ta emot beskedet att man har fått cancer…"


aron_anderson_bok.jpg
Andra gången uppe på Kebnekaise (2016), foto Samir Akhmedov

Andra gången uppe på Kebnekaise (2016), foto Samir Akhmedov