#030 - Björn Suneson, coast-to-coast-löpare

Björn Suneson är en legend. Snart 70 år gammal är han den människa som har korsat den amerikanska kontinenten till fots flest gånger, nämligen hela fem gånger. Och detta har han gjort själv, utan följebil och med alla sina saker i en babyjogger. Trots att han har gjort flera superlånga ensamlöp i Sverige, Tyskland och USA och snittar 10-15 mil i veckan, så ser han inte sig själv som ultralöpare.

När han har gjort sina löp över USA så försöker han att inte springa mer än 5 mil per dag men ibland råkar det bli längre och kanske bortåt 8 mil istället. Om Björn nu inte ser sig själv som ultralöpare så ser han i alla fall sig själv som marathon-löpare. Han har sprungit 64 stycken maror och det bästa loppet med hänsyn till hans ålder gjorde han som 57-åring med en tid på 2:55 även om han har sprungit ännu lite snabbare när han var yngre. Just nu satsar han mot Boston marathon i april då han går för vinst i sin åldersklass.

Det här är ett långt och lugnt samtal där Björn berättar om sina USA-löpningar, hur han tränar och varför han springer så mycket. Han berättar om hur han har blivit stoppad av polisen säkert mer än 100 gånger under sina långa löp, för att människor har trott att han är en galning som är på rymmen med sitt barn, men trots det är han mer rädd för vädret än för vilka människor han kan tänkas stöta på ensam därute på vägarna.