#003 – Samtal med Kristina Paltén

I Pace on Earth Podcast grottar vi ner oss i vad som krävs för utveckling och förändring. Vi pratar om ultralöpning, livsfilosofi och om att gå utanför sin komfortzon. Att våga utmana sig själv ser naturligtvis olika ut för olika människor. Men det finns ändå gemensamma nämnare och det finns saker vi kan lära oss av varandra.

kristinapalten.jpg

I det här avsnittet träffar vi Kristina Paltén, den lite introverta civilingenjören från Piteå som blev världsberömd när hon som första kvinna sprang ensam genom Iran. Youtube-klippen om hennes löpning genom Iran har fått miljontals visningar världen över och 2018 ger hon ut en bok om sitt äventyr.

Vi möter Kristina i ett djupt samtal om prestationsångest och rädslor, främlingsfientlighet och skam, och om att skylla ifrån sig. Och om att vilja leva som en amöba och att inte varje dag behöva leva upp till den bild man marknadsför av sig själv. 

Kristina berättar också om hur livet tvingade henne att "snubbla", som hon kallar det. Hon drabbades av utbrändhet och trodde att hon hade förlorat allt, men upptäckte att i det liv som varit styrt av prestation, krav och en strävan efter allt högre chefspositioner, så fanns det också kärlek. Villkorslös kärlek.

Det handlar om att våga röra vid sin rädsla, att våga se den, att kunna hantera den och att inte skylla den på andra. Ta till exempel främlingsfientlighet. Det handlar om rädsla som jag projicerar på andra. Den handlar egentligen om mig.
— Kristina Paltén

Kristina Paltén

Kristina är äventyrare, ultralöpare, föreläsare, författare och coach. Hon har även sprungit den 3262 kilometer långa sträckan från Istanbul i Turkiet till Tenala i Finland, och därefter paddlat 493 kilometer från Tenala till Stockholm. Hon har bestigit Aconcagua, det högsta berget utanför Himalaya med 6962 meter till toppen, och hon har seglat från Fiji till Nya Zeeland samt paddlat sträckan Stockholm - Göteborg - i februari!. På meritlistan finns även de två världsrekorden då Kristina sprang 322,93 kilometer på 48 timmar på löpband respektive 107,49 kilometer på 12 timmar på löpband.

Länkar

Blogginlägg om mentala strategier för ultralöpning http://www.paceonearth.se/blogg/mentala-strategier-for-ultralopning
Alone through Iran, 1144 miles of trust http://www.alonethroughiran.com
Följ Kristina Paltén på Facebook https://www.facebook.com/adventureswithapurpose/
Kristina Palténs TEDx Talk http://www.lrt.lt/tedx2017/kristinapalten/
Kristina Palténs webbplats Palten.se

Sprid kärlek

Sprid kärlek genom att köpa vår Run with Love T-shirt där 100 kr går till UNICEF:
http://www.paceonearth.se/shop/run-with-love-t-shirt

runwithlove.jpg