#005 – Nisse Westfelt, revolutionerande sätt att se på smärta

I vårt tredje intervju-avsnitt träffar vi Nisse Westfelt i ett kontroversiellt samtal om smärta och om hur man med hjälp av att ändra sin mentala inställning kan bli fri från en kronisk sjukdom.  

 

Smärta är en subjektiv upplevelse. Efter 3 månader med mental coaching var det över. Smärtan var borta. Det hade gått över.
— Nisse Westfelt.

 

Nisse är inte bara Ellens lillebror utan också före detta gymnast, skateboard-åkare och extremsportare, som efter 10 års konstant ryggvärk fick diagnosen Ankyloserande Spondylit, tidigare kallad Bechterews sjukdom. AS är en kronisk reumatisk inflammatorisk sjukdom som bland annat orsakar sammanväxning av ryggkotorna. Nisse var tvungen att sova sittandes på grund av smärtan, och var funktionsnedsatt i vardagen. Läkarna kunde bara erbjuda starka mediciner, något som han valde att tacka nej till.  

När Nisse till sist drabbades av en depression började han leta efter en annan lösning. Han hittade TMS (Tension Myositis Syndrome/The Mind-Body Syndrome), en metod som går ut på antagandet att kronisk smärta är ett sätt för hjärnan att distrahera sig från jobbiga känslor. Att psykisk smärta kan manifesteras som kronisk smärta i kroppen.  

Idag är Nisse 32 år, jobbar som grafiker och musiker, och är helt fri från sin ryggvärk och frisk från sin “kroniska", ärftliga sjukdom. Han har tagit upp träningen på allvar igen och älskar att utmana sin kropp till att göra häftiga gymnastiska utmaningar, något han bara kunde drömma om under åren med smärta. Han har börjat åka skateboard igen, står mycket på händer, gör muscle-up i romerska ringar och tränar på att kunna göra bakåtvolter. Det stora målet inom träningen är att kunna göra en “planche” — en uppvisning i styrka och kroppskontroll där man står i en pushup-position men utan att fötterna nuddar marken... 

A post shared by Nisse Westfelt (@nirfse) on

FÖLJ NISSE WESTFELT

Nisse på Instagram https://www.instagram.com/nirfse/
Nisses band "Lines" på Spotify https://open.spotify.com/artist/5O56JMMTXtq0oqSWqqk2uX

NISSES LIVSCOACH

Nisse fick hjälp av livscoachen Ralph Ruiz och en hörnsten är balans mellan Body & Mind. http://ralphitness.com/

LÄS MER OM JOHNNYS TÅ

http://www.paceonearth.se/blogg/mer-an-en-ta


INFORMATION OM TMS
(
Tension Myositis Syndrome/The Mind-Body Syndrome)

http://www.tmswiki.org
http://www.steveozanich.com
http://www.healingbackpain.com
http://www.youtube.com/playlist?list=PLapAU5xa4Fb6Ya0uH1sD8yuIAwlxjbK6u

 

A post shared by Nisse Westfelt (@nirfse) on