#032 - Introduktion till ultralöpning

#032 - Introduktion till ultralöpning

Det här är avsnittet för dig som kanske är ny inom ultralöpning eller går och funderar på om ultra kan vara något för dig. Hur långt behöver man springa för att det ska räknas som en ultradistans och hur gör man för att komma igång? Vi går igenom vad ultra innebär och vad som krävs i form av träning, utrustning och energi. 

#031 - Sandsjöbacka Trail, en race report

#031 - Sandsjöbacka Trail, en race report

I helgen deltog vi i vinterns största traillöpnings-helg, Sandsjöbacka Winter Trail! 1300 löpare, sex olika distanser och massor av lera och härliga upplevelser! Här kommer vår race report och det är inte en vanlig race report, vi har nämligen fått med oss tävlingsledare Anne-Marie Nedevska och banläggare Robert Rundqvist också!

#030 - Björn Suneson, coast-to-coast-löpare

#030 - Björn Suneson, coast-to-coast-löpare

Björn Suneson är en legend. Snart 70 år gammal är han den människa som har korsat den amerikanska kontinenten till fots flest gånger, nämligen hela fem gånger. Och detta har han gjort själv, utan följebil och med alla sina saker i en babyjogger. Trots att han har gjort flera superlånga ensamlöp och snittar 10-15 mil i veckan, så ser han inte sig själv som ultralöpare.

#029 - Frågor och svar

#029 - Frågor och svar

Nu kör vi vårt första avsnitt med lyssnarfrågor! Den här gången svarar vi bland annat på hur man ska träna inför Ultravasan 90, om man måste gå vägen via 12-timmars innan man ger sig på 24-timmars och hur man pysslar om sina fötter under långa ultralopp och hur man bör lägga upp en tempoplan och en energiplan!

#028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare

#028 - Daniel Richter, styrketräning för ultralöpare

Behöver ultralöpare styrketräna? Det här är en fråga som ligger oss varmt om hjärtat och vi hävdar bestämt att när man springer riktigt långt så behöver man vara stark, annars går man sönder. Men hur ska man då träna styrka för att det ska bli vettigt? Vi tog en expert till hjälp för att svara på det här — nämligen Daniel Richter från Styrkelabbet.

#027 - Anders Brohäll och Ellen snackar 200 miles

#027 - Anders Brohäll och Ellen snackar 200 miles

Vad får en relativt oerfaren ultralöpare att ställa sig på startlinjen till TEC 200 miles? Vi träffar multisportaren Anders Brohäll och tillsammans nördar han och Ellen ner sig i de riktigt långa distanserna, träning och mentala förberedelser, och inte minst förväntningar och farhågor inför TEC 200 i april. Vad kommer vara avgörande för att gå i mål?

#026 - Mikael Mattsson, det är helheten som räknas

#026 - Mikael Mattsson, det är helheten som räknas

Vem är den bästa ultralöparen? Den här frågan, och många andra, svarar ultra-uthållighetsforskaren Mikael Mattsson på i vårt senaste avsnitt i podden. Obligatorisk lyssning för alla som vill utvecklas som ultralöpare, för här får du veta varför ostkaka är bättre än gels och sportdryck. Och varför man bör träna på att hantera sömnbrist trots att det kanske innebär träningspass på 48 timmar... 

#025 - Tidslopp på bana, eufori eller ångest?

#025 - Tidslopp på bana, eufori eller ångest?

I det här avsnittet pratar vi om tidslopp och om helgens PRT (Personliga Rekordens Tävling) i Växjö. Det här med att springa runt, runt på en bana i 24 timmar, är det ultralöpning i sin allra renaste form eller är det bara ren ångest? Vi pratar om våra egna erfarenheter och rapporterar från helgens tävling där vi också intervjuar några av deltagarna. Välkommen in i tidsloppens bubbla!

#024 - Andreas Falk är på väg tillbaka

#024 - Andreas Falk är på väg tillbaka

Andreas Falk är lite av en legendar inom ultralöpning i Sverige — det Andreas inte vet om ultra är inte värt att veta. Han har sprungit ultra sen 2000 och har vid flera tillfällen representerat Sverige vid EM och VM i 24-timmar. Men för den som precis hittat till ultralöpningen kan det hända att Andreas Falk är ett okänt namn. Han har nämligen varit skadad i 2 år och beskriver sig själv lite som en föredetting som är på väg tillbaka. Ingen vet hur bra han är nu, inte ens han själv. Det här samtalet är helt enkelt maxad ultralöpningspepp — missa inte!

#023 - Äntligen pratar vi om Runstreak!

#023 - Äntligen pratar vi om Runstreak!

Ellen startade sin runstreak 4 september 2013. Vi pratar om Ellens personliga anledningar till att börja en runstreak, vad som driver henne att fortsätta och om hon tror att hon kommer att sluta någon gång.

Och för alla som blivit sugna på att testa en runstreak så kör vi en runstreak-utmaning i januari!

#022 - Gösta Tingström, träning för själen

#022 - Gösta Tingström, träning för själen

Gösta Tingström är för många känd som prästen i SVTs serie "Gift vid första ögonkastet”. Vi träffade Gösta för första gången i ett helt annat sammanhang, nämligen på vår löparresa Ultra Trail Camp Spain 2016. Det här är ett samtal om själsliga upplevelser, traillöpning, raw-food, och träning i en härlig blandning! Lyssna!

#021 - Motivation i vintermörkret

#021 - Motivation i vintermörkret

Hur håller man motivationen uppe under vinterhalvåret? Det kan vara extra knepigt att hitta anledningar till att ge sig ut och löpträna när det är mörkt, kallt och man helst bara vill kura ner sig i soffan med en kopp te. Vi pratar om vad motivation egentligen är, hur man hittar flow och vi bjuder också på våra 7 bästa tips att ta till när motivationen tryter.

#020 - Sophia Sundberg, mot Comrades

#020 - Sophia Sundberg, mot Comrades

Vi träffar Sophia Sundberg, en av Sveriges mest imponerande ultralöpare idag. Hon har bland annat svenskt rekord på 6-timmars (80,1 km) och har vunnit Wings for Life. Sophia är också idrottsnutritionist och löpcoach och vi pratar mycket kost och coaching, men framför allt hur hon lägger upp sin satsning mot det stora målet — en pallplacering på världens största ultralopp Comrades sommaren 2018!

#018 - Aron Anderson

#018 - Aron Anderson

Aron Anderson är för många känd som äventyraren som var den förste person som lyckades bestiga Kebnekaise trots att han sitter i rullstol. "Perspektiv är nyckeln till mycket i livet. Att kunna vrida och vända på sina tankar när det blir jobbigt. Att köra en Ironman är ingenting jämfört med att få cellgifter

#017 - Mimmi Kotka, superstjärna på Mont Blanc

#017 - Mimmi Kotka, superstjärna på Mont Blanc

Mimmi Kotka är en av de största stjärnorna på ultratrail-himlen just nu. Vi träffar henne i ett varmt och inspirerande samtal, där hon berättar om hur det är att tävla tillsammans med de allra största och hur hon och hennes man för ett par år sedan valde att skala ner för att kunna satsa på det som verkligen betyder något i livet. Vi pratar också om kost, att satsa på enbart Snickers som tävlingsenergi och om varför hon inte gillar att springa på natten. Missa inte det här kanonavsnittet!

#016 - Ultradrömmar inför 2018

#016 - Ultradrömmar inför 2018

Vi drömmer om ultralopp 2018  — vilka tävlingar vi vill genomföra, hur vi ser på A- respektive B-lopp och hur vi tänker kring träning och kost inför nästa år.

Johnny har siktet inställt på 6-dagars, funderar på att springa 100-mileslopp som träning och Ellen filosoferar kring vilka lopp hon kan göra som innebär ren överlevnad och landar helt oväntat i TEC 200 miles. 

#015 - Joakim "Krutgubben" Petersson, Sveriges mest vältränade 55-åring

#015 - Joakim "Krutgubben" Petersson, Sveriges mest vältränade 55-åring

Joakim Petersson är för många känd som Krutgubben i sociala medier. Med siktet på att vara Sveriges mest vältränade 55-åring går han all-in i personliga utmaningar och har bland annat genomfört fyra Ironman och siktar in sig på veteran-SM i friidrott. Men han brinner också för att hjälpa andra att gå bortom sina egna gränser.

#014 - Ehunmilak 100

#014 - Ehunmilak 100

Ehunmilak anses vara ett av de allra tuffaste ultratrail-loppen i Europa. Vi pratar om Ellens upplevelse av EHM100 sommaren 2017. Är loppet verkligen så tekniskt som det sägs och hur mår man egentligen när man springer i 46 timmar i sträck?

Lyssna på Ellens berättelse om att våga ställa sig på startlinjen trots att man inte är säker på att man kommer att gå i mål.