#026 - Mikael Mattsson, det är helheten som räknas

Mikael Mattsson är en superintressant person. Inte bara för att han forskar på ultralöpare och multisportare, utan det som gör honom så intressant är att han kan prata om det här på ett sätt som man förstår. Han har själv en bakgrund inom Adventure Racing och flerdagarslopp vilket gör att han verkligen vet vad han pratar om.

"Det är helheten som räknas". Den här frasen och "det beror på" återkommer Mikael Mattson till hela tiden i samtalet. Och såklart har han rätt, både när det gäller helheten och att svaren beror på. Trots det lyckas vi pressa ur honom förvånansvärt många konkreta tips och det underbara är att det finns forskning som backar upp det han säger.

Till exempel är han helt inne på att den som försöker springa längre än 6-12 timmar på gels och sportdryck gör det väldigt svårt för sig. Magen mår inte bra av så högkoncentrerat socker, man kan få blåsor i munnen och mår allmänt dåligt. Istället rekommenderar han ostkaka med grädde och i långa lopp så förespråkar han att man äter riktig mat och helst på de tider kroppen är van vid att få mat, som frukost, lunch och middag — för föga överraskande menar han att kroppen behöver protein, fett och kolhydrater.

Vi går också in på sömnens betydelse för prestationen och här handlar det inte om lite extra sömn för att prestera bättre, utan man kan mycket väl kan behöva uppåt 12 timmars sömn under perioder med hård träning. Vi pratar också om det här med sömnbrist och lite överraskande så tror Mikael att det här är något man kan träna på (och han ordinerar Johnny träningspass på 48 timmar!).

Men vem är den bästa ultralöparen? Så mycket vet man i alla fall att det är en fördel att vara lite större och kraftigare än den klassiska lätta maratonlöparen och man bör ha en löpstil som står emot trötthet. Det är alltså inte löparen med snyggast löpsteg som vinner, utan den som lyckas hålla ett energieffektivt steg utan att sakta ner alltför mycket. Man bör också ha en hjärna som förstår konceptet av Delayed Gratification — det är jobbigt nu och belöningen får man inte förrän efter många ultralånga timmar...

mikael_mattsson.jpg

LÄNKAR

Du kan följa Mikael Mattsson på Instagram och du kan läsa mer om honom på GIHs hemsida.

Böcker av Mikael Mattsson