#020 - Sophia Sundberg, mot Comrades

Sophia Sundberg är en av de mest imponerande ultralöparna i Sverige idag. Hon har svenskt rekord på 6-timmars med 80,1 km, hon har ett personligt rekord på 100 km på 7:50 och hon vann Wings for Life i Kalmar i år och blev världsåtta totalt med 55,3 km, vilket innebar ett snittempo på 4.12/K.

Sommaren 2018 tänker hon göra allt som står i hennes makt för att ta en topplacering på Comrades i Sydafrika. Det blir fjärde gången hon ställer sig på startlinjen till världens största ultralopp och hon vet att om allt klaffar så har hon kapacitet att göra riktigt bra ifrån sig. 

Vi ville prata med Sophia, inte bara för att hon har en sån imponerande löparkarriär bakom sig, utan också för att hon lyckas få andra att prestera. Sophia är löpcoach och coachar bland annat Dan Välitalo som är en av Sveriges bästa 24-timmarslöpare med personbästa på strax över 24 mil. Hur gör man för att coacha någon till sådana fantastiska prestationer, och dessutom på en distans som man själv inte har erfarenhet av?

Sophia är också idrottsnutritionist och älskar att göra kostexperiment på sig själv, och vi djupdyker i ämnen som kolhydratladdning och vad som händer om man startar ett lopp med för låga glykogendepåer. Under 3 mmol, det är då man bryter, säger Sophia.

Det här är ett riktigt spännande samtal med en av Sveriges bästa ultralöpare och som vi hoppas kommer bli känd som en av världens allra bästa ultralöpare efter Comrades 2018!
 

LÄNKAR

Följ Sophia på resan mot Comrades på Instagram
Läs mer på Sophias kost- och löparcoaching
Comrades, världens största ultralopp som går 10:e juni 2018 i Sydafrika 

sophia_sundberg.jpg