Ellen har sprungit 500 dagar i sträck

Tycker du att det är motigt att ge sig ut på den där löprundan som ska vara så nyttig? Tänk en stund på Ellen om har gett sig ut på sin runda i mer än 500 dagar i sträck!

Har du alltså sprungit 500 dagar utan en enda vilodag? Har du inte varit sjuk? Behöver inte kroppen vila ibland?
—Visst behöver kroppen vila. Jag får erkänna att jag har varit ute och sprungit med sjukdom i kroppen vid några tillfällen, då har jag naturligtvis tagit det extra lugnt. Lyckligtvis har jag under den här perioden inte varit så dålig att jag varit totalt utslagen, då skulle det självklart inte gå. Men det kanske också är tack vare den här runstreaken som jag har hållit mig hyfsat frisk också.

Runstreak, vad är det egentligen?
—Jag såg företeelsen första gången på Instagram. Det fanns löpare i USA, där Runstreak verkar vara ganska stort, som sprungit tex 100 eller 200 dagar i rad. Jag tänkte — wow — det där vill jag också göra! Men en streak innebär helt enkelt att det är något man gör varje dag. Och vad som räknas som ett Runstreak-pass bestämmer man själv. Många har till exempel minst 1 mile (1,6 km) som lägsta gräns. Men min definition är att vara ombytt, och springa minst i 20 minuter. 

Hur långt har du egentligen sprungit under den här tiden?
—Haha, svårt att säga! Klart jag har loggat all träning och där ser man att det i snitt förra året låg på ca 6 mil i veckan. Men det varierar så oerhört, i långa perioder har jag bara sprungit 20 minuter om dagen, men i perioder med mer träning naturligtvis längre. 

Varför började du?
—Jag började för att jag hamnade i en ond cirkel av prestationskrav. Jag tyckte helt enkelt inte att jag hade tränat tillräckligt mycket för att uppnå de mål jag hade satt upp. Att börja med Runstreaken har varit ett sätt att lura hjärnan. När jag gjort mina 20 minuter är jag alltid nöjd med dagen för jag har inte brutit min Runstreak. Det är en prestation i sig. På samma gång känner jag mig som om jag inte tränar alls eftersom jag “bara” springer 20 minuter om dagen. 

Du är ju löparcoach i Pace on Earth också, är det här något du rekommenderar till dina adepter?
—Ganska ofta faktiskt. Det beror såklart på vem man är, men för att komma igång med träning efter skadeperioder eller för att få upp hög volym så är en Runstreak jättebra, bara man börjar lugnt och inte springer en mil om dagen från början (för då drar man på sig andra skador istället).

När skall du sluta?
—Kanske aldrig. Eller när jag tröttnar. Just nu tycker jag att min Runstreak ger mig så fantastisk träningseffekt att jag inte vill sluta av den anledningen. Jag återhämtar mig rekordsnabbt från långa träningspass eller tävlingar och med 20 minuter om dagen är jag så pass grundtränad att jag kan genomföra ett 100-mileslopp vilken dag som helst. Antagligen slutar jag den dag jag stukar foten eller ligger i 40 graders feber. 

 

Läs artikeln som Mitt i skrev om Ellens Runstreak http://www.mitti.se/ellen-har-sprungit-500-dagar-i-strack/