High Coast Ultra — genrep inför UTMB

Nu närmar det sig! Snart är det bara ett dygn kvar innan det är dags för genrep och dags att se om allt är på plats… High Coast Ultra känns som den perfekta uppladdningen. Att springa 129 km med en totalstigning på 3678 höjdmeter två månader innan UTMB (Ultra Trail du Mont-Blanc) kan ju bara inte vara fel. Däremot är det en fantastisk chans till att få hårdtesta den tänkta planen och utrustningen — ryggsäck, skor, kläder, energi, lugnt och fint uppför och så fort det bara går utför. 

Bild High Coast Ultra

Bild High Coast Ultra

Banprofilen på HCU är fantastisk. Lyxigt mycket upp och ner och riktigt brant ser det ut att vara på sina ställen. För att inte tala om hur teknisk banan ser ut att vara åtminstone bitvis. Nu går en hel del också på grusväg och till och med lite på asfalt, men tillräckligt mycket sköna stigar verkar det vara för att man ska kunna njuta ordentligt! 

Min plan för loppet är högst opretentiös vad gäller mål för tid eller placering. Jag springer för att testa utrustning och form, och förhoppningsvis stöter jag på problem som jag hellre leker med nu än om två månader när det är skarpt läge. Familjelogistiken gör att just denna fredag kommer vi inte att resa norrut förrän framåt eftermiddagen. Min start går kl 00:00 natten mellan fredag och lördag, vilket gör att jag som bäst hinner slumra lite i bilen på väg upp. Johnny sover några timmar i bilen innan det är dags för hans start av korta banan (75 km och totalstigning 2218 höjdmeter) kl 9:00. 

Träningen det här året har verkligen varit mycket upp och ned. Men så är det ju, när man står på startlinjen har man aldrig tränat tillräckligt mycket. Men det spelar ingen roll. UTMB kommer inte handla om hur mycket jag har tränat eller inte. UTMB handlar om att dra ultra till sin spets. Skönt då att få träna på något lite mer överkomligt nu.
 

Utrustningen

Skor
Jag har velat fram och tillbaka gällande valet av skor och bestämt mig säkert hundra gånger, för att sen ändra mig igen lika många gånger. Altra Lone Peak 1.5 eller Altra Superior 2.0… Lone Peak var min första kärlek, tunna, med lagom styv sula och med bra respons i terrängen, men också lite sliriga emellanåt. Superior är som mjuka tofflor, lätta och väldigt flexibla och med bra grepp i skogen och en märkligt studsig känsla som får mig att känna mig snabb. Frågan är bara om jag klarar att de är så mjuka även efter 15 timmar. Just idag lutar det åt Superior 2.0. Men med Lone Peak 1.5 i en dropbag någonstans längs vägen.

Altra Superior 2.0

Ryggsäck/vätska
Ryggsäcken är given, jag kommer springa i Ultimate Directon PB Vest, den största i deras Signature Series. Allra helst hade jag sprungit i Jenny Jurek-Vestan, och även om den hade räckt till på HCU så kommer den inte göra det på UTMB, så därför blir det stora ryggan. Mjuka flaskor, massor med små smarta fack och så väger den ju nästan inget. 

Kläder
Viktiga nyckelplagg blir T-shirt och BH ur Crafts Seamless-serie. Helt fantastiskt sköna, skaver aldrig och jag bara älskar materialet i T-shirten som aldrig känns svettigt. Finns det risk för regn, blåst och kyla så följer även favoriten Weather Jacket med. Korta tights är mitt eviga bekymmer, har hittills inte hittat några som sitter så perfekt som mina 10 år gamla Nike-tights. Kvalitén på dem är helt outstanding, så mycket som jag sprungit i och tvättat dem. Dock dras de nu med hål i rumpan, sen jag vurpade på vassa stenar i Spanien under årets Ultra Trail Camp Spain
Keps, strumpor, calves (ej kompression — hatar kompression på vaderna medan jag springer, älskar det efteråt), osv är en no-brainer, men däremot är sportglasögonen en fråga denna gång…

Glasögon
Vi springer ju nästan jämt i X-kross och de är grymma, men gör just nu ett stort test av ett antal olika modeller för M3 Aktiv och har då blivit introducerade till ett nytt märke som heter Gloryfy. Glasögonen har ett antal coola features, som att de till exempel är “unbreakable” — på riktigt! Men viktigast just nu är att de väger ca 10 gram mindre än X-kross. Så frågan är, springa med X-kross som jag vet fungerar och där jag snabbt kan byta lins om jag vill, eller springa med de något lättare och okrossbara, men helt obeprövade Gloryfy? 

 

Energiplan

Min energiplan är väldigt enkel just nu. Har precis ägnat mig åt helfasta (vatten, kaffe och te) i tre dagar för att försöka döda lite onda magbakterier, och är precis på väg tillbaka från det. Kommer därför försöka hålla mig till äggmuffins, bananpannkakor, bananchips, resorb och vatten. Ingen lurig sportdryck eller något annat färdigproducerat förutom dessa magiska ClifBar Bloks. Bloksen kommer ligga i dropbag någonstans på halva vägen och vara min livräddare mot slutet. Det finns inget man springer så bra på som Bloks och för mig som inte gillar varken gels eller sportdryck så är de fantastiska. Eventuellt tar jag med lite vanlig choklad och kanske en ClifBar Macadamia nut, bara för att den är så himla god. 

ClifBar Bloks

Snart dags!

Det var länge sen jag var så odelat positiv inför ett lopp. Jag brukar se fram emot problemlösningen och utmaningen i långa lopp, men inte mot själva löpningen. Vet att det gör ont efter ett tag och alltid känns trögre än vad man önskar. Men den här gången känns det annorlunda. Uppför kommer det såklart att bli tungt och särskilt efter ett tag, men utförslöpningen! Den ser jag fram emot något enormt! För lika mycket uppför, nästan lika mycket utför kommer det bli. 

Så nu återstår bara att packa två dropbags med extrakläder, energi och kanske de där extra Lone Peaken som jag tar med för säkerhets skull. Att köpa kontantkort med täckning på Telia-nätet. 
Och att vara tacksam över att bilen som gick sönder i veckan hann lagas så att vi får springa över huvud taget! 

Liverapportering kommer att finnas på High Coast Ultras hemsida och på deras Facebook-sida. Önska oss lycka till!

Tack för lån av bilder High Coast Ultra <3

/Ellen