Kom igång med löpningen i vår!

Jag blev intervjuad igår om lite tips och inspiration för att komma igång med träningen och speciellt löpning nu till våren. Tanken var att uppmuntra människor att utnyttja vårens och solens energi till att även få fart på kroppen och kanske få en nystart i löpningen. Jag blev själv så inspirerad av upplägget så jag kan inte låta bli att dela med mig av mina bästa tips!

 

En ultralöpares bästa tips för att komma igång med löpningen

Först och främst: gör det du gillar! Det behöver inte ens handla om löpning, men det är det ämne som ligger mig varmast om hjärtat. Och även om du inte gillar löpning så mycket idag, så kanske du gillar att vara en sån som rör på dig tillräckligt mycket för att du inte ska bry dig om vilket sätt du gör det på.

Steg 1.
Kom ut! Ta våren som ursäkt för att komma ut - eller ta träningen som ursäkt för att komma ut till våren! För att stärka kroppen kan man tänka sig tre faser, första är att komma igång och få en frekvens i antalet träningspass. Andra fasen är att öka volymen, om man till exempel börjat med 20-30 minuters promenad/jogg så kan man nu öka succesivt till 45 min + ett längre pass på helgen. Först när dessa faser är gjorda och inte ger någon utveckling längre är det dags för tredje fasen med mer intensitet och 1-2 pass med någon form av intervaller per vecka. Vi rekommenderar backintervaller!

Steg 2.
Ok, du har kommit ut. Börja med att jogga på stället. Det ger en bra rytm och ett mjukt steg, testa nu att komma framåt genom att luta kroppen aningens framåt  - voila! du springer! Behåll rytmen och det sköna steget och rör dig i ca 20-30 minuter. Orkar du inte springa hela tiden så gå en stund. Njut av känna kroppen röra sig och upplev naturen!

Steg 3.
Avsluta passet med lite allmän funktionell träning. Gärna med mycket balansinslag.

  • Tåhävningar - på en fot i taget
  • Draken
  • Utfallssteg
  • Enbensknäböj
  • Tabata med dynamiska plankor

Utfallssteg

Enbensknäböj

Avsluta gärna med att stå på huvudet :) Försök slappna av i ansiktet — ett knep som gör det mesta som är komplicerat i livet lite lättare!

/Johnny