RAD Mobility - en certifieringskurs i rörlighet

Förra helgen fick vi på heltid ägna oss åt något som vi vet är oerhört viktigt, både för oss som löpare och vardagsmänniskor, men som vi ändå så ofta slarvar med — nämligen rörlighet.

Under tre hela dagar utbildade vi oss i anatomi, nervbanor, olika typer av "blockeringar" som kan uppstå, sambandet mellan hjärnan och kroppen, vad smärta egentligen är och hur man kan gå tillväga för att öka sin rörlighet. Bakom utbildningen stod Native Fitness och RAD som också tillverkar och säljer produkter för egenmassage. Utbildningen var en certifiering i RAD Mobility och innehöll mycket teori men också en lång rad praktiska övningar. Vi fick lära oss vad vi skulle leta efter för att upptäcka låsningar och med hjälp av enkla övningar så lärde vi oss att leta upp den riktiga källan till lokal stelhet och minskad rörlighet (i 90 % av fallen sitter källan till det onda någon annanstans i kroppen än där man upplever själva smärtan eller stelheten). 

Planen är att vi under hösten ska ta in RADs produkter i vår webbshop och därför passar en certifiering i rörlighet extra bra nu!

Radroller.jpg
Kursledaren Kevin Hendry och Johnny diskuterar

Kursledaren Kevin Hendry och Johnny diskuterar

Och det här var verkligen superintressant! Vi fick många aha-upplevelser och kursledaren Kevin Hendry var otroligt proffsig, engagerande och kunnig. Han hade den där fantastiska förmågan att på några sekunder kunna ställa en diagnos genom att titta på hur en annan människa rör sig. Han kände på Ellens axlar (dom som ofta hoppar ur led av sig själva) och hon fick helt andra rehab-övningar än hon fått av tidigare sjukgymnaster/naprapater/kiropraktorer. Det här var inte övnignar för att bygga starka muskler som ska lyfta vikter i räta vinklar, utan övningar som ger stabilitet i småmusklerna och ligamenten kring axlarna för att kunna fungera i vardagen — som ju sällan handlar om att lyfta en vikt rakt upp med perfekt teknik.

Kevin var väldigt förtjust i att man bör öva upp stabilitet och styrka för alla de där icke-perfekta rörelserna man gör i vardagen när man snubblar, trampar snett, halkar, lyfter något tungt med böjd rygg och vrider sig samtidigt osv. Eftersom det är så verkligheten ser ut. 

ultimateperformance.jpg

Vi befann oss på gymmet Ultimate Performance i Uppsala — ett stort och modernt gym med mycket luft och öppna ytor, vilket passade perfekt för de övningar vi gjorde under utbildningen. 

RAD Roller, RAD Helix, RAD Rod, RAD Centre, RAD Rounds, RAD Atom och den superpraktiska RAD Block som går att använda både för att komma åt bättre vid massagen och som förvaring!

RAD Roller, RAD Helix, RAD Rod, RAD Centre, RAD Rounds, RAD Atom och den superpraktiska RAD Block som går att använda både för att komma åt bättre vid massagen och som förvaring!

No brain, no gain

Vid första anblick ser RADs produkter ut som många andra massageprodukter på marknaden, men de skiljer sig från vanliga foam-rollers och massagebollar på några punkter. Utformningen ser ganska "slät" ut jämfört med många andra produkter med "piggar" av olika form och storlek. Det här är väl genomtänkt och baserar sig på forskning som säger att man får bättre effekt (mer uppmjukning, ökat blodflöde osv) vid en mjukare och mildare massage, än om man satsar på den mer traditionella djupa och smärtsamma massage. Less is more i det här fallet, eller ännu hellre Johnnys nya favorit-citat "No brain, no gain", till skillnad från den mer välkända No pain, no gain.

Om man nu inte i RADs koncept tror på att massera djupt med piggar, så tror man däremot på att greppa tag i huden och dra, och på så vis öka blodgenomströmningen. Produkterna har en yta som liksom fastnar i huden och ränderna på bollarna och Helix är till för att öka den effekten. "Take it where it doesn't go" är en bra tumregel som handlar om att flytta vävnad och stel muskulatur åt det håll där det känn som stelast. Det kommer att ge mest effekt. 

Oavsett vilka massageprodukter man använder så är det kunskapen som gör den stora skillnaden. Och nu vet vi så mycket mer om rörlighet och om hur och vad vi ska göra för att nå lite längre (ha,ha!).

Tack för en lärorik och superintressant helg!

Tack för en lärorik och superintressant helg!

/Ellen och Johnny


Följ med oss till magiska Montserrat!  2 platser kvar till höstens drömresa >

Följ med oss till magiska Montserrat! 2 platser kvar till höstens drömresa >