Ultra Trail Camp Spain 2015 — löparläger med ultrakärlek

Ultra Trail Camp Spain 2015 är över. Ett helt fantastiskt läger där 30 gamla och nya löparvänner samlades för att utmana sig själva! Om vi fick välja skulle vi göra det här jämt — eller nästan i alla fall. 
Här kommer några bilder och kommentarer från höjdpunkterna under #UTCS2015!

Första riktiga löpardagen började med yoga redan innan kl 7. Oklart om instruktören förstod att hon hade ett gäng stela löpare att handskas med, för de flesta av oss var mer eller mindre medtagna redan efter denna “uppvärmning”. 90 minuters ashtanga-yoga innan frukost var härligt men tufft!
Senare visade det sig dock att vår lärare Naiti verkligen förstod vad löpare behöver — både styrka och rörlighet. Och som tur var blev kommande pass lite lugnare och mer anpassade efter dagsschemat. 
Efter morgonyogan åkte vi ner till hamnen i Javea, sprang upp till fyren San Antonio, klättrade ner i en grotta, sedan förbi spökstaden och Los molins (väderkvarnarna) för att sen ta oss tillbaka till hamnen igen. Redan här uppstod resans första vilselöpning, där Johnny, Ellen, Mirja, Tone och vår spanska guide David tog det lugnt på väg ner mot grottan, missade att ta av på rätt stig och därmed fick lite extra sightseeing. 

Efter lunch kunde man med hjälp av dagens erfarenheter få träna på det man kanske haft svårt med under dagen — nämligen tekniken uppför och nedför. En timmes tips och trix vid traillöpning var extra välkommet när man nu fått känna på teknisk terräng.
Dagen avslutades med föreläsning om mental träning, alltid lika aktuellt och spännande!

Dag två gick under benämningen “Den långa dagen”. Vi startade i Castell de Castells (Marina Alta) och en makalöst vacker löptur tog sin början. Vi sprang i tre fartgrupper: Snabba, Starka och Tuffa, och var hela tiden omgivna av väldiga bergsmassiv med otroliga vyer. Snabba och Starka gruppen fick testa på riktigt teknisk utförslöpning i äkta Kilian Jornet-anda där stenarna rullade i hög fart under fötterna. Mycket uppför och nedför, vacker vegetation och till vår förvåning visade det sig vara blommorna och inte deltagarnas solkrämer som doftade magiskt av vanilj, honung och kokos.
Efter en härlig förmiddag med ca 4,5 timmars löpning var det perfekt med lunch i en spansk bergsby där ägarinnan serverade tapas på tapas som slukades av hungriga löpare. 
Och var man inte tillräckligt mör så kunde man fortsätta löpturen med en spurt på ca 1 timme tillbaka till bilarna. På kvällen höll några av deltagarna korta inspirationsföreläsningar vid poolen, där vi inte bara fick lära oss mer om löpning utan också om helt andra saker.

Dag tre var tänkt att vara en vilodag, men ett helt gäng fick för sig att bestiga Montgo och plocka ytterligare höjdmeter istället för att vila benen. Därför stod en del också över eftermiddagens återhämtningspass med individuell feedback på löpteknik, för det gick ju faktiskt på platt mark.
Kvällens workshop gick under namnet "Allt du behöver kunna om ultra" och med all den kunskap som fanns samlad hos alla deltagarna så vågar vi påstå att vi nog avhandlade nästan allt man behöver kunna om ultra.

Den sista hela löpardagen inleddes med en inofficiell trail-tävling "Den branta kilometern”. Johnny tyckte det var en helt vidrig tävlingsform, men vi hade några bergsgetter i sällskapet som var sjukt snabba uppför de 280 höjdmetrarna. Grattis till Niklas och Carin som till synes utan ansträngning visade hur det ska gå till! Tävlingen avlutades med en spektakulär målgång genom en smal tunnel i berget kallad El Forat De Bernia. Väl på andra sidan möttes man av en vidunderlig utsikt med Benidorm vid fötterna. 

När vi hade pustat ut delade vi åter upp oss i tre fartgrupper, där Tuffa gruppen sprang runt Bernia, medan Snabba och Starka klättrade upp på Bernia Ridge och sprang, gick och klättrade på hela bergskammen upp till den högsta toppen. Det här var mäktigt, några av oss fick jobba med sin höjdrädsla och många gånger handlade det om att ta ett steg i taget och inte tänka alltför mycket på att man var så högt över havet. Vackrare och långsammare löptur har nog sällan skådats, och farten blir såklart lite lägre när riktningen är mer vertikal än horisontell. 
Vägen hem till lunchrestaurangen bestod av en helt gudomlig stig med lagom brant lutning där den som vågade kunde ligga på riktigt snabbt utför. Den här turen kommer ha en alldeles speciell plats i våra hjärtan!

Vi längtar redan till nästa års resa! Vad ska då hända? Nya berg? Ännu längre löpturer? 
Vi får se — men klart är att det kommer bli lika fantastiskt då också! 

Stort tack till våra medarrangörer Ingemar och Tua från InGo Active <3

PS. Blir du sugen på att följa med? Vi har ett antal som står på väntelistan till nästa års läger som även då kommer ha ett begränsat antal platser. Skicka därför gärna ett mail till anmalan (@) paceonearth.se så skriver vi upp dig också!