Northug-intervaller...

Jävligt tuff pulsbaserad träning!

Senaste dagarna har jag känt ett behov av att maxa, ni vet när man verkligen tar ut sig och måste fokusera fullt på träningen för att orka. Tanken var därför att springa fort ikväll, men jag var samtidigt sugen på att testa de där Northug-intervallerna som Johnny pratat om. Tydligen är de så jobbiga att man nästan kräks, vilket kändes som att det skulle passa perfekt. 

Och hur gör man då dessa Northug-intervaller och varför kallas de så? Namnet har Johnny myntat efter att han via jobbet kom i kontakt med en läkare som också var intresserad av långlopp. Läkaren hade i sin tur via norska skidlandslagets läkare fått nys om en väldigt effektiv metod för att förbättra konditionen. Helt logiskt kallar vi nu därför denna metod för Northug-intervaller, för det måste naturligtvis vara dessa som ligger till grund för Petters rasande framfart i längdskidspåren!

Syftet med detta härliga upplägg är att träna kondition och alltså är varken uthållighet eller snabbhet i fokus. Och såklart, grym pannbensträning är det också!

Så här gör du:

  • Du behöver en pulsklocka och du behöver ha koll på din maxpuls. Marathon.se har bra instruktioner för hur du gör för att ta reda på din maxpuls om du inte vet det. (http://www.marathon.se/traning/sa-gor-du-ett-maxpulstest)
  • Intervallerna kan göras av alla, oavsett nivå.
  • Du springer 4-7 minuter med en puls på 90% av ditt max. 
  • Joggvila på 2-3 minuter mellan varje högpulsintervall. 
  • Repetera, förslagsvis 4 gånger.
  • Northug-intervallerna är tuffa och krävande, så gör dem inte mer än en gång i veckan. 

Och ikväll var alltså första gången jag testade dem! Min recension är att de är fantastiska och tuffa som attan men 4 repetitioner kändes ändå så pass lagom att det var lätt mentalt att ladda om för nästa vända. Svårast var att få upp pulsen efter joggvilan och det krävdes nästan en liten backe för att lyckas pusha upp pulsen, men sen var det relativt lätt att hålla den i 4-7 minuter. Jag väntade på det utlovade illamåendet och i uppstarten av fjärde intervallen kom det äntligen, men när jag väl var uppe i fart så flöt allt på fint och jag höll lätt 7 min här. 

Känslan efter passet var helt makalös! Jag älskar Northug-intervallerna och hade gärna kört imorgon igen om inte coachen sagt nej…

Snygga pulsplatåer!

/Ellen