Sandsjöbacka Trail — prep och pepp

På söndag är det dags för Sandsjöbacka Trail, ni vet det där loppet som tidigare bestod av en herrans massa olika distanser och man kunde springa Black and White, Sprint trippel och Ultra trippel.

Jag har sprungit Ultra Trippeln två år tidigare, 2018 tillsammans med Emmy Karnerud då den var totalt ca 15 mil och 2019 ihop med ett helt gäng fantastiska tjejer och då var den totalt 100 miles (16 mil).

I år har Sandsjöbacka-gänget tänkt om lite och kallar sin nya upplaga för Sandsjöbacka Trail — Back to the roots!. Inga nummerlappar, inga depåer med energi (bara vatten/sportdryck) och inga banmarkeringar. Jag springer 50 miles +, Jënni springer marathon + (55 km) och Johnny bidrar förhoppningsvis med lite support längs vägen.

Men hjälp — inga snitslar! Resten är helt ok för mig, men det där med att springa utan markeringar blir en klar utmaning. Det kommer passa bra in på mitt nya motto för 2020 som är kämpa. För alla som känner mig vet att något av det värsta jag vet under lopp är att tro att jag är vilse. Jag blir liksom förlamad, jätterädd och tänker inte alls kreativt och rationellt. Nu har man ändå GPS-sändare på sig, så folk därhemma och tävlingsledningen kan ändå följa en, men det blir klart spännande att försöka hitta rätt med hjälp av karta och GPX-filen i klockan och mobilen. Powerbank blir ett måste så att jag kan ladda alla mina tekniska prylar som behövs för att kunna följa stigen.


Att förbereda sig för det okända

Jag älskar att packa inför lopp — för mig är det nästan halva nöjet och nu har jag inte sprungit något lopp sen i somras då jag sprang Ehunmilak 100, så det är lite extra roligt att få plocka fram alla saker. Men jag vet inte riktigt vad som kommer behövas. Jag ska springa loppet som kallas 50 miles + som i det här fallet är någonstans kring 87-90 km. Vi startar på söndag morgon kl 06:00 och har tid på oss ända fram till 22:00 när målet stänger. Man har en dropbag på 50 miles, men det trixiga är att den ligger redan efter ca 33 km. Det är också första tillfället då man kan fylla på vatten (som arrangören erbjuder). Om jag hade fått önska hade jag hellre haft min dropbag kring 50 eller till och med 70 km, men det här går säkert också bra. Johnny har lovat att agera support och antagligen kommer han att kunna erbjuda lite energi och liknande längs vägen, men det är inget som jag tänker att jag kan räkna med. Lika bra att förbereda sig för att klara sig själv.


Packning och utrustning

Ultimate Direction Adventure Vesta 4.0

Ultimate Direction Adventure Vesta 4.0

Jag kommer springa i min Ultimate Direction Adventure Vesta 4.0, den ryggan som är snäppet större än Ultimate Direction Ultra Vesta 4.0 som vi säljer i vår shop. Ultra Vestan räcker nästan alltid, men nu eftersom man behöver bära med sig så mycket energi själv så tror jag det blir bra med en större ryggsäck.
Eftersom det dröjer ända till 33,5 km innan första vätskepåfyllnad tänker jag att jag behöver ungefär två liter till dess. Sen kommer jag kunna klara mig på mindre för då är det kortare mellan stationerna, men från början tar jag 4 st softflasks på ca 500 ml var.


Tekniska prylar

karta_sandsjobacka_trail_ultralopning.jpg

Karta och att ha rutten på klockan eller mobilen är obligatoriskt. Sen tänker jag ta med powerbank och sladdar både till mobilen och klockan. Även om min Ambit 3 Peak har grym batteritid så är jag osäker på hur länge den håller om man tänder displayen lite då och då för att se rutten man springer… för det kommer ju vara mörkt stora delar av loppet! Man får också en GPS-sändare av organisationen vid start som man ska ha på sig för att de ska kunna följa ens framfart längs stigarna. Tar också med mig trådlösa hörlurar från Sudio om jag skulle behöva lite extra pepp.

Mer nödvändigheter!

Mer nödvändigheter!

Vis av erfarenhet tar jag med mig extrabatteri till min pannlampa. Batteriet på Petzl NAO håller egentligen jättelänge, men något skumt hände förra året (typ att jag inte startade med fulladdat batteri…) och mitt batteri dog med ca 20 km kvar till mål. Då fick jag låna en pannlampa av en snäll funktionär efter att ha irrat runt i mörkret ett bra tag! Toapapper och skräppåse är också ett måste, liksom softcup från Sandsjöbacka. Egentligen föredrar jag en lite hårdare uppvikbar plastkåsa eftersom det är lättare att dricka ur en sån, men den här gången tänker jag att man kommer så sällan till stationerna ändå och då prioriterar jag att softcupen är smidig och lätt.


Skor

LaSportiva Bushido II och Akasha

LaSportiva Bushido II och Akasha

Nästan viktigast av allt. Jag tänker springa i LaSportiva Bushido II (till vänster). De är supersköna och har jättebra grepp, men eftersom jag aldrig sprungit längre än 10 timmar i den modellen så vill jag ha med en backup också. Därför tar jag med ett par LaSportiva Akasha också (till höger) — den modell som jag sprang Diagonale des Fous (52 h och 22 min) plus Ehunmilak 100 (ca 45 h) i. Så de skorna vet jag att jag trivs superbra i under lång tid!


Race kit

Mitt race kit

Mitt race kit

Detta är mitt race kit, alltså de kläder jag tänker starta i. Överst från vänster: strumpor i merinoull, antingen Injinji Outdoor MW Crew Nuwool eller Aclima Running Socks — båda finns i vår shop, men jag har inte helt hundra bestämt vilka jag ska springa i ännu. Båda är jättesköna! Långa tights från La Sportiva, den här modellen heter Supersonic Pant och har snygga reflexränder och är lite fodrad. Underställströjan Aclima Woolnet CrewNeck den som är vår absoluta favorit och som vi använder jämt (finns också i vår shop). Skaljacka från La Sportiva, en lättvikts-goretex som heter Iliad JKT (verkligen superlätt, vägde min i stl. S och den vägde 158 gram). Gillar den för att den andas superbra och står emot regn och vind jättebra. Nedre raden från vänster: trosor från Craft i boxermodell, väl insprungna och skaver aldrig. Sport-BH La Sportiva Focus Top, egentligen en sportbh gjord för klättring, men jag älskar att springa långt i den för den är så mjuk och ger precis lagom stöd. Jag kan lätt få ont i ryggen om jag springer i 10 timmar i en bh som sitter åt alltför mycket och då är den här perfekt! Handskar från Smartwool, överdragskjol från Craft som värmer rumpan lite extra (blir alltid frusen om rumpan och låren!) och såklart vår superfina Pace on Earth-tube!


Obligatorisk utrustning

Komprimerad säkerhetsutrustning. Har jag tur behöver jag aldrig öppna de här påsarna.

Komprimerad säkerhetsutrustning. Har jag tur behöver jag aldrig öppna de här påsarna.

På alla lopp där arrangören har någon som helst självbevarelsedrift kräver man viss obligatorisk utrustning. Jag är van vid långa listor som till exempel till UTMB, där man måste ha med sig vattentäta byxor, vattentät jacka med tejpade sömmar och huva som sitter fast (mycket viktigt!), två stora och bra pannlampor med extrabatterier till båda, minst 1 liter vätska vid start, minst 300 kcal i energi osv, osv. Till Sandsjöbacka är listan ganska lagom lång och framför allt vettig. Den fokuserar mest på säkerhet och vill man äta en viss mängd kalorier så litar arrangören på att man fixar det själv. Lite extrakläder och lite säkerhetsutrustning vill jag alltid ha med mig och denna gång blev min packning faktiskt lite mer än vad som krävdes!

Påsen med säkerhetsartiklar innehåller Blisswool (finns i vår shop) mot skavsår, plåster av olika slag, sterila tvättservetter, elastisk linda, kirurgtejp, sax, värktabletter, extra salt, säkerhetsnålar, första förband. 

Min extrautrustning icke komprimerad. Överst från vänster: Extra skaljacka La Sportiva, extra underställströja i merinoull från Smartwool, extra buff i merinoull (finns i vår shop), extra supertunna handskar i merinoull från Smartwool, extra strumpo…

Min extrautrustning icke komprimerad. Överst från vänster: Extra skaljacka La Sportiva, extra underställströja i merinoull från Smartwool, extra buff i merinoull (finns i vår shop), extra supertunna handskar i merinoull från Smartwool, extra strumpor i merinoull från Aclima (finns i vår shop), extra underbyxor för man vet aldrig vad naturen hittar på :)


Energi

Portionsförpackad glutenfri sockerkaka, mums!

Portionsförpackad glutenfri sockerkaka, mums!

Energin är inte färdigpackad ännu, men jag kommer att ha en bas av “riktig mat” som består av hemmagjorda pannkakor med nutella och/eller hummus (en söt och en salt variant alltså), chokladbollar och hemmagjord sockerkaka. Sen lägger jag till favoriterna Huma gels, Maurten drink mix och Earth Bite, plus lite godis, choklad, juice, fruktsmoothie, barngröt-klämmisar och kanske något mer. Plus lite BCAA och salttabletter.


Dropbags

Att spara gamla dropbag-påsar från tidigare lopp är ganska smart!

Att spara gamla dropbag-påsar från tidigare lopp är ganska smart!

På 50-milesdistansen får man ha en dropbag, som sagt redan efter 33,5 km. Därför planerar jag inte så noga vad jag lägger där, mer lite allmänt klädombyte eftersom väderleksrapporten just nu säger regn på morgonen men sen sol under dagen. Mer energi såklart så att jag ska kunna fylla på för resten av loppet! Man fick också packa en påse med överdragskläder som man får i mål och att packa den påsen är något av det bästa jag vet. Jag liksom känner hur jag kommer krypa in i gosiga kläder, få på mig en varm mössa, torr underställströja och torra strumpor! Duscha kan man göra senare (och måste göra senare i det här fallet, eftersom det inte finns duschar i mål!). Arrangören råder en att använda väskor/påsar som är vattentäta och som man lätt känner igen själv och vad passar inte bättre då än dropbag-påsar från tidigare lopp? Ofta är de vattentäta och lagom stora, men risken finns dock att någon annan kommer med samma sorts påse… Därför tänkte jag vara helt safe och använda påsarna från Diagonale des Fous (Dårarnas Diagonal) som också kallas Grand Raid! Det ger också lite power-känsla, bättre än någon finisher-tröja!


Tävlingsformen och kämpaglöden?

Ja, inom det här området vet jag inte riktigt var jag står just nu. Jag känner mig redo att anta mottot kämpa, men mest på det planet att det kommer bli sjukt svårt för mig att jobba med min “komma-vilse-rädsla”. Det kanske får räcka för den här gången, vi får se. I övrigt ser jag fram emot en lång dag i skogen och att få bli riktigt blöt, kall och deppig emellanåt, så att jag kan bli sådär jättehärligt torr, varm och lycklig när jag går i mål sen!

Förhoppningsvis kan man följa loppet på https://sandsjobackatrail.se, men om inte annat så kommer såklart en rapport efteråt i podden!

/Ellen

Snart kör vi igång nästa start av vårt online-coachingprogram 10 månader mot 10 mil. Anmäl dig till starten 1:a februari!

Snart kör vi igång nästa start av vårt online-coachingprogram 10 månader mot 10 mil. Anmäl dig till starten 1:a februari!