Svensk 6-dagars fest

I skrivande stund pågår det en svensk 6-dagars fest i ultralöpning i Ungern. Och vi är inte där. Det känns knasigt. 6-dagars tävlingar växer inte på träd och det här är dessutom det lopp som har bäst renommé i världen. Alla är där. Inte minst alla svenskar med multidagars-intresse.

Det är såklart egentligen inte en svensk fest. Det är i allra högsta grad en internationell tillställning. Men det är häftigt att av 86 startande så är 9 st från Sverige. Det är väl egentligen inte en fest heller. Mer som en retreat... Visst, man skulle kunna kalla det en tävling i ultralöpning också, men det är svårt att hitta en term som gör en sådan här utmaning rättvisa. Det kommer bli en utmaning som ligger långt utanför vad vi normalt utsätter våra kroppar för. Den som då har bäst förmåga att hålla sig i rörelse på denna spirituella ultra-retreat kommer få med sig många kilometer på resultatkontot.

Den svenska laguppställningen består inte av några duvungar. Här finns alla möjligheter att svenska rekord slås både på herr- och damsidan. Lena Jensen sprang i Grekland i februari 647 km, och både Kristina och Yudith har säkerligen kapacitet att komma upp på den nivån, men båda gör 6-dagars debut med allt vad det innebär i oerfarenhet av festens förvecklingar. Mikael Jonsson har herrekordet med 801 km, men innan dess har Christian Ritella haft rekordet i några år och han är nog sugen på att ta tillbaka det. Fast den som sticker ut på herrsidan är såklart Johan Steene som har en enorm erfarenhet av ultrors olika plågor. Han har också börjat loppet väldigt offensivt och det kommer vara grymt spännande att följa fortsättningen.

Från vänster: Georg, Christian, Ann, Yudith, Janne, Tommy, Christer, Johan och Kristina. Foto Carina Borén.

Från vänster: Georg, Christian, Ann, Yudith, Janne, Tommy, Christer, Johan och Kristina.
Foto Carina Borén.

Den mycket starka svenska laguppställningen: Georg Hällstorp , Christian Ritella, Ann Ritella, Yudith Hernandez, Jan-Erik Ramström, Tommy Swärdh, Christer Svensson, Johan Steene och Kristina Paltén.

Vi håller tummarna för nya svenska rekord och vågar nästan utlova ett nationsguld i lagtävlingen!

Heja Sverige!

Följ ställningen här: http://www.emusport.hu/en/klub/emu-sport-tv-en
Och följ rapportering från svensklägret här: https://www.facebook.com/events/992638590872609/
Om liverapporteringen mot förmodan skulle bli långtråkig att följa, kan man för att höja 6-dagars stämningen läsa: Johnnys Race Report från 6-dagars i Grekland