Det här är ingen löpskola

”Jag hatar löpskolning”, säger Anders Nordstöm. När man pratar om en skola är det underförstått att det finns ett “korrekt” system med modeller som alla kan anpassa sig efter och vips så har man skolat sig själv till att bli en bra löpare. Anders är extremt tydlig med att det inte fungerar så.

Däremot förlitar han sig i sin löpteknik-filosofi på en rad grundläggande principer som alla har ett evolutionärt ursprung. Det handlar om hur människan är byggd. Hur kroppen är gjord för att klara av löpning. Hur vi springer som barn. Allt detta ställs emot nuet, vår nuvarande situation, hur vårt rörelsemönster och vår fot fungerar idag. Anders förklarar att löpning både är komplext men också mycket simpelt. Vi är alla individer. Som har olika behov. Om vi inte vet var de här behoven är så kan vi inte åstadkomma någon utveckling med en generell metod. Kan vi däremot hitta och filtrera fram vad just du behöver, så kan vi med små medel åstadkomma något som närmast liknar magi.

andersnordstrom.jpg

Anders Nordströms utbildning kring löpteknik, foten, plyometri (spänst) och naturen är befriande. Det är otroligt skönt att det inte handlar om korrekta positioner eller om vilken vinkel foten har när den sätts ner mot underlaget. På många frågor svarar Anders bara ”skit i det”. Man behöver inte tänka på hur man skall luta kroppen eller sätta ner fötterna. När man hittar den naturliga styrkan och en naturlig rörelse så kommer resultaten, som är vinklar och positioner, av sig själva. Det gäller att börja i rätt ände. Och det är tydligt att det enligt Anders är foten som är den änden.

All kraft och påverkan på vårt löpsteg börjar i foten. Blir det fel i rotationer och krafter är det här det börjar. Så på kursen fokuserar vi mycket på hur foten kan röra sig och om den är tillräckligt stark. Är foten bara smal och benig eller har den något ”kött”?

Anders Nordström

Anders Nordström

Anders letar med en filosofs ögon efter rätt filter för att hitta vad som gör mest nytta för dig. Och med nyfikenhet och utvecklingsfokus söker han efter övningar som ger precis det vi behöver. Fokuset är att hitta tillbaka till ett naturligt förhållande till löpning. Vi kan springa, men vi behöver ibland hjälp för att lära oss att göra det på ett nytt sätt. Anders letar hela tiden efter övningar som isolerar olika löprelaterade mönster och problem. Att stärka vaderna i en maskin på gymmet är inte riktigt hans melodi. Istället handlar det mycket om saker som till exempel att hitta rätt vinkel, mobilitet och styrka i stortån. Tankegångarna utgår hela tiden från beståndsdelar i löpningen och vad vi kan göra för att stärka den evolutionära aspekten över hur löpsteget utvecklats.

fotter.jpg

På utbildningen är vi barfota. 15 personer utan skor mitt ute i skogen. Vi sitter på huk. Viftar på tårna. Vrider på ryggraden. Allt är en form av filter som visar vad som är möjligt för just oss och var det finns utvecklingspotential. En del övningar är grundläggande som till exempel att stå på ett ben och blunda i 20 sekunder. Klarar man inte den basövningen ska man inte gå vidare i den evolutionära löp-trappan. Kan vi sitta på huk? Kan vi sitta på huk avslappnat och samtidigt andas normalt?

En del övningar öppnar ögonen på ett nästan skrämmande sätt – om vi inte klarar av att hålla balansen när vi hoppar framåt på ett ben en gång, hur tror vi då att vi ska kunna hantera krafterna om vi gör liknande hopp tusentals gånger, som vi faktiskt gör när vi springer? Det är inte konstigt att det är så många som blir skadade i löpning.

Lyckligtvis finns det några väldigt konkreta saker som alla kan ta med sig från den här löpningsfilosofin:

  • släpp foten fri
    • gå mycket barfota, aktivera tår och lek med vinklar (men börja för guds skull inte springa barfota om fötterna och kroppen inte är redo, det är att be om skador)
  • träna balans och fotstyrka
    • det enkla är oftast det bästa, den enkla övningen att stå på ett ben och blunda säger mycket om vilken nivå vi är på
  • hoppa
    • börja med små jämfotahopp på stället, låt även hälen nudda marken i landningen, allt för att inte överaktivera vader och hälsena
  • spring i naturen, på och utanför stigarna
    • det allra, allra bästa – för fötterna, för hela kroppen och inte minst själen
andersnordstrom.jpg

Det infann sig en stor känsla av tacksamhet och ödmjukhet efter den här kursen. Speciellt ett stort tack för den lilla vridningen på min stortå som gjorde att högerknät slutade fladdra!

Nu är det bara att stärka denna nya rörelse så kommer jag springa ännu längre på nästa 6-dagars!

/Johnny

Läs mer:
Anders Nordström, föreläsningar och löputbildning
Pace on Earth filosofi om löpcoaching