Vinterns skönaste underställ

Vi har testat några av vinterns skönaste underställ — mjuka, extra bra på att transportera fukt, i 100% merinoull och 100% syntet och i blandningar däremellan. Att det kan skilja så mycket i känsla på något så basalt som det du har närmast huden! Häng med — nu ska vi prata "baselayer"!

Tack till Craft, Aclima och SmartWool som bidragit med testprodukter!


Aclima Woolnet

Material: 91% Merinoull, 7% Polyamid, 2% Elastan

Aclima WoolNet är en serie lätta och mjuka nätunderställ i merinoull från det norska företaget Aclima. Visst, de här underställen ser lite speciella ut, men nätkonstruktionen är en genial uppfinning som gör dessa plagg till något alldeles extra! Lufthålen som bildas tack vare nätet gör att fukt transporteras bort fort och även om man svettas mycket känner man sig aldrig blöt. Bäst fungerar Aclima WoolNet med en tunn vindjacka över, som även den bör vara extra bra på att ventilera bort fukt.

Typ av aktivitet
Aclima WoolNet passar bäst vid medelintensiv till intensiv aktivitet i kalla och ruggiga förhållanden. Plaggen håller värmen även när de är fuktiga och passar extra bra på flerdagarsturer eftersom dålig lukt inte trivs i merinoull. Ofta räcker det med att vädra plaggen mellan användningarna.

Vi tycker
Det här är Johnnys absoluta favorit just nu. Vi använder gärna våra Aclima WoolNet-tröjor även när vi inte tränar — helt enkelt för att de är så sköna, för att man luktar gott när man har dem på sig och för att man då kan sänka värmen några grader inomhus och spara både pengar och miljö. Sist men inte minst gillar vi kvalitén, vi har använt dessa underställ jättemycket under hösten och trots många tvättar håller de form och funktion som nya!

Produkter

På bilderna även SKINS A400 Long TightsMarmot Connect Trail Glove och buff från Inov-8.


Craft Active Comfort

Material: 70% Polyester 30% Polyamide

Craft Active Comfort är nog ett av de mest användbara och mångsidiga underställen i testet. Den här modellen är ny för i år och förutom att plaggen är väldigt mjuka och sköna i kvalitén, så har de också hämtat inspiration från Seamless-serien (som vi gillar så mycket!) och är därmed sömlösa i konstruktionen. Det här innebär mindre risk för skav och bara mjukt underställ mot huden. På vårt Ultra Trail Camp Montserrat sprang Ellen på ultradagen i sin långärmade Active Comfort-tröja, vilket var helt perfekt. Det blåste och regnade och även om tröjan inte var direkt torr efter 9 timmars löpning så höll hon sig varm. Riktigt bra temperaturreglering!

Typ av aktivitet
Tränar du hårt passar Active Comfort bäst när det inte är superkallt eftersom plaggen inte håller värmen lika bra när de är blöta jämfört med plagg med ull i. Däremot torkar de snabbt av kroppsvärmen och känns lagom tjocka för all aktivitet i medelkalla förhållanden. 

Vi tycker
Ska du bara köpa ett nytt underställ i vinter är Active Comfort det underställ som du kan använda till allt — såväl skidåkning, vinterlöpning, after ski, på skogspromenader eller att bara mysa runt i hemma. Plaggen finns i många fina färger, kortärmat, långärmat och också som underkläder. 

Produkter Ellen

Produkter Johnny

På bilderna även TomTom Spark GPS Fitness Watch.


smartwool Next-to-skin (NTS Micro 150)

Material: 100% Merinoull

SmartWool NTS (Next-to-Skin) Micro 150 är ett underställ i 100% merinoull som kostar lite mer än testets övriga underställ, men det högre priset känns absolut motiverat. Det här är ett supertunt, lätt och fantastiskt skönt underställ! SmartWool tillverkar sina underställ i flera olika tjocklekar, varav detta alltså är det allra tunnaste. De kliar inte och värmer bra även när de är blöta. Som alla plagg i 100% merinoull så är de naturligt luktreglerande, så man känner sig fräsch. På Desafio Lurbel Aitana, ett 120 km långt och 7200 höjdmeter "högt" skyrace i de spanska bergen i november, sprang vi båda andra halvan av loppet i våra SmartWool NTS Micro 150-tröjor. Vi var verkligen supernöjda — inget skav, perfekt temperaturreglering och för en gångs skull kändes det lyxigt att gå i mål efter 27 timmar i en tröja som luktade gott (nåja, vi luktade i alla fall bättre än vad vi hade gjort om vi sprungit i syntetunderställ)!

Typ av aktivitet
Använd som enda lager när det är varmt eller under en vind- eller regnjacka när det är kallt. Passar ypperligt för löpning och särskilt på långa turer när temperaturen skiftar mycket (exempelvis vid bergslopp där det är kallt och blåsigt på topparna, men kanske stekande sol och varmt i dalarna). Dock ingenting för många minusgrader, då behövs någon av de tjockare modellerna!

Vi tycker
Lyxiga, tunna och supersköna underställ. De här tröjorna vill man "spara på" och använda när man verkligen behöver det allra bästa — på tävling eller riktiga flerdagarsturer. På Ellen sitter både byxorna och tröjan helt perfekt, men Johnny tycker att framför allt byxornas passform är lite för lös. Ett tips är att även kolla in sport-bh, strumpor och underkläder från SmartWool, som också de håller riktigt hög kvalité. Ellen älskar sin Smartwool W's PhD Seamless Racerback Bra!

Produkter

Också på bilderna SKINS A400 Long Tights, Craft Insulation Skirt och buff från Inov-8.


Craft Active Extreme Concept piece

Material
Fabric 1: 100% Polyester, Fabric 2: 95% Polyester 5% Elastane

Craft Active Extreme Concept Piece (Färg: Rene Poulsen Version) ingår i en serie underställströjor som kallas Craft Hero — designade av världsstjärnorna Charlotte Kalla, Emma Johansson, Simon Gerrans och Rene Poulsen. De är riktigt läckra och kommunicerar fart och styrka! Underställen är gjorda i det tekniskt avancerade materialet COOLMAX® som både transporterar bort fukten snabbt, torkar fort och reglerar temperaturen effektivt. Moving Wing Technology™, är en vingkonstruktion i Mesh Superlight som är tänkt att ge extra rörelsefrihet och ventilation i rygg och armhåla.

Typ av akivitet
De här underställströjorna passar bäst vid riktigt högintensiv aktivitet i medelkalla till kalla förhållanden. 

Vi tycker
Jämfört med testets övriga underställ saknar Craft Active Extreme Concept Piece den där riktigt sköna känslan mot huden. Under vinterns tuffa intervallpass spelar detta kanske inte så stor roll, utan det viktigaste är att man håller sig lagom varm. Sköna under kortare pass och för den som vill sticka ut i mängden är dessa specialdesignade underställströjor såklart supersnygga! 

Produkter

Också på bilderna SKINS A400 Long TightsTomTom Spark GPS Fitness Watch och mössa SmartWool.


Craft Warm Wool Nordic

Material: 80% Merinoull och 20% Polyamid

Craft Warm Wool Nordic är det där supergosiga understället som du aldrig vill ta av dig. Tjockt och härligt värmande med fukttransporterande polyamid på insidan och merinoull på utsidan. När man sätter på sig det här understället börjar man direkt längta efter många minusgrader så att man kan ge sig ut och njuta av de där superkalla vinterdagarna med gnistrande sol. En klar favorit att mysa i framför brasan efter långa träningspass eller att ha på sig i tältet under flerdagarsturer. 

Typ av aktivitet
Craft Warm Wool Nordic passar bäst under lågintensiv aktivitet i riktigt kalla förhållanden. Att det består av 80% merinoull gör att man håller sig naturligt fräsch och inte luktar illa även om man använder understället flera dagar i rad. För intensivare pass där man svettas mycket blir understället lätt för varmt, oavsett hur kallt det är ute, men det är också den här extra värmande egenskapen som gör att man gärna kryper in i det efter träning när man känner sig lite ruggig och vill ha upp värmen fort. 

Vi tycker
Ett fantastiskt underställ som känns lyxigt tjockt och varmt. Slitstarkt och inga onödiga sömmar som skaver, perfekt passform på oss båda. Först funderade vi på när vi skulle ha användning av ett så pass varmt underställ, men det har visat sig att vi använder det hela tiden. Det här är i särklass det underställ vi använt mest — helt enkelt för att det är så skönt att slippa frysa och för att det är så snyggt!

Produkter