Förberedelser för Endurance24h — Espoo 24-timmars

Johnny filosoferar kring förberedelserna inför Endurance24h, vikten av att använda kosttillskott och om matschemat verkligen bör avslutas med fri tillgång till koffein och vanligt vitt socker. Endurance 24h går av stapeln lördag 21 februari i Espoo, Finland. Under förberedelserna inför tävlingen kan ni också följa oss på en av våra sponsorers instagram-konto: @etixxsverige.


Det finns hur mycket som helst att noja över inför en tävling. Och tänk då hur mycket det finns att oroa sig för när tävlingen ska hålla på i 24 timmar. Ultra-noja.
Fast med tiden och utökad löpvana har jag lugnat ner mig lite. Förr så var det en himla pjåskande med vaselin både här och där, tejpa bröstvårtorna, värsta pedikyren, värsta frisyren etc etc. Nu för tiden — hmm — nu för tiden är det ungefär samma. Men jag har lagt till att raka benen också.

Det som möjligtvis har ändrats är att jag sparar på hela förberedelse-arsenalen till de lite större loppen. Skall jag ut och träna är det tydligen inte så noga med rakade ben, även om det står en 6-timmarsrunda på programmet.
Sen är det det här med kosten. Förr i tiden åt jag allt möjligt, om än hemlagat, varierat och hyfsat bra mat. Plus att jag sysslade med sånt där som kolhydratsfasta och kolhydratsladdning. Det var som ett sista halmstrå att gripa efter. Och det fungerade ganska bra. Mentalt i alla fall. I en hel vecka innan tävlingen var jag inställd på vad som gällde, att jag sen alltför ofta gick in i väggen, oavsett om det var på Lidingöloppet eller på någon mara, det behövde ju inte bero på kostuppladdningen. Faktum är att det är mycket mer sannolikt att resultatet berodde på bristande träning.

Men. Det. Hänger-ihop.

Träning och diet och sömn och livssituation. Har du för mycket stress i livet, äter skräp och sover ruttet, ja, då är det klart att din prestation påverkas. Idag tänker jag mycket mer holistiskt. Inte minst när det gäller det där med diet och kolhydratladdning. Numera är det inte bara sista veckan innan tävling som har fokus på att förbereda för prestation. Idag gör jag medvetna kostval varje dag året runt. Japp, präktigt värre. Men jag har märkt att det gör skillnad. Och för att utvecklas måste man göra något som gör skillnad. Det är därför jag experimenterar med mig själv hela tiden. Funderar fram olika hypoteser, testar, utvärderar. Vegan? LCHF? Ekologiskt? Kosttillskott? Och i träningen: Volym? Backe? Framfota? Barfota? Hur långt kan jag springa?

Jag önskar ibland att jag hade alla svar, men då vore ju inte den här resan lika rolig. Och så länge jag rör mig framåt så utvecklas jag. Ibland kanske det blir något sidosteg på vägen. Så idag äter jag inte enbart vegan, men ganska mycket LCHF-inriktat. Varför inte träna fettmotorn dygnet runt när det är den som kommer vara avgörande på tävling? Ekologiskt är en självklarhet. När inte snåljåpen tar över.

Kosttillskott är inte en självklarhet, men nästan. Oavsett hur bra mat jag äter så lever jag i en miljö som inte är likadan som den vi levde i för 100 år sedan, för att inte tala om maten vi äter som inte alls har samma näringsinnehåll som den hade för 100 år sedan. Utvecklingen går framåt (eller åt sidan?) där också. Därför har jag bland annat testat att tillföra Omega3 och D-vitamin i princip på daglig basis. Min helt subjektiva utvärdering säger att det känns bra. Vidare finns multivitamin och mineraler nästan jämt på schemat, och även där upplever jag positiva effekter. Fast inte så mycket mätbart. Men jag har aldrig någonsin varit mer vältränad än vad jag är idag — det är väl en rätt viktig variabel, även om man inte kan säga exakt vad den beror på. Förutom en kombination av träning, kost, sömn och kärlek. Såklart. 

För övrigt är det mest en känsla i kroppen, plus att ögonvrån vid höger öga brukar vara torrt och fnasigt blir mycket bättre efter ett par dagar med kosttillskott. Märkligt. Och faktiskt — om en sådan sak som huden, vårt största organ, påverkas — hur påverkas då inte övriga organ och kropp? En annan intressant sak jag provat nu inför Endurance 24 i Espoo är Beta-alanin. Beta-alanin skall hjälpa kroppen att vara så effektiv som möjligt i hanteringen av mjölksyra, och det är visat att man kan förbättra sina resultat på till exempel 10 km och maraton rätt ordentligt. För där är ju mjölksyra ofta ett problem. Om det är ett problem på 24-timmars är väl ytterst tveksamt. Men. Jag testar — och sen blir det utvärdering. En annan mycket intressant aspekt är om det kan påverka hjärnan… Och då menar jag inte bara genom placeboeffekten, som är väl så viktig. 

Förutom att göra allt i min makt för att vara mitt allra bästa jag, så är en annan del av förberedelserna att vara redo på tävlingsdagen. Att planen är klar. Att kläderna och skorna funkar och att jag är mentalt redo.

Vad gäller kosten så är tävlingar de dagar på året då jag får äta lördagsgodis. Train low and race high är ett känt koncept bland uthållighetsidrottare och även om jag drömmer om att vara en zen-löpare som är hög på ketoner även på tävlingsdagen, så har jag märkt att jag får oerhört bra effekt om jag tillför lite kolhydrater under tävling. Men jag börjar alltid med min bas, mina hemmagjorda fettgels som är baserade på kokosolja. Sedan har jag en relativt ny teori om att addera lite piller även under tävling. Och då pratar jag inte om smärtstillande, som jag generellt tror är en riktigt dålig idé. Eller, ja, ibland behövs de verkligen och då är det bra, men är man frisk för övrigt skall man inte behöva smärtstillande för att tävla. Det kan vara farligt.

Jag tänker mer på den vanliga visan: Omega3, Vitamin D, multivitamin, Magnesium och andra mineraler och protein (BCAA). Det känns logiskt att man tär på kroppens förråd då man springer i 24 timmar. Förmodligen på ett sätt som motsvarar flera dagar vid mer normal aktivitet. Så jag kommer testa att ge kroppen det jag tror den behöver. 

Att det skulle räcka med att äta riktig mat för att täcka mitt näringsbehov är inte att tänka på. Det klarar jag helt enkelt inte av att få i mig när jag är i ständig rörelse. Men lite fast föda är ändå med som en av hörnstenarna i mitt matprotokoll. Maten behöver vara energität och min mage gillar att hållas vid liv och få något med substans att jobba med. BCAA har jag använt förut och det funkar riktigt bra. Jag har inga problem med att svälja kapslar, och jag har bannemej upplevt mindre trötthet och mindre träningsvärk. 

Det är visat att BCAA hjälper till att hämma muskelnedbrytningen vid mer normal aktivitet som till exempel styrketräning , men det verkar relevant för mig också. Och så var det det här med hjärnan... Det finns helt klart en signal som går till hjärnan när jag har något sött i munnen för energikicken kommer omedelbart — inte en chans att molekylerna hunnit ut dit de skall, men hjärnan tycker direkt att det känns lättare. Och om det här beror på att kroppen då släpper på lagrat bränsle när den förstår att det kommer mer, eller om det är en ren placeboeffekt, spelar mindre roll. Och det kan finnas liknande mekanismer med aminosyror, plus att det behövs fria aminosyror i blodet för att kroppen ska fungera optimalt. Är halten för låg kan hjärnan säga ifrån — du är trött! Klart värt att testa vidare, och möjligt att Beta-alanin också kan fungera på samma sätt.

Några av de piller jag tänkte knapra under tiden jag springer.

Energiplanen är uppbyggd med en start i fett, sedan lite fast föda, MultiVitMax, Magnesium och Beta-alanin från Etixx, Omega3, Vitamin D och BCAA, och mer och mer kolhydrater för att sen frampå småtimmarna kulminera i en sörja av kaffe, coca-cola och mjölkchoklad. Socker- och koffeinfesten som pågår de sista timmarna är något vi ständigt ifrågasätter och försöker hitta mer sofistikerade alternativ till. Trots ihärdiga försök har vi inte lyckats så bra hittills. Vi får se hur det fungerar den här gången.

På lördag gäller det.

PS. Glöm inte att följa Etixx Instagram-konto där du kommer hitta roliga bonusbilder under hela veckan — in och följ @etixxsverige på Instagram!

/Johnny


Om Etixx

Etixx tillverkar kosttilskott och är en av våra sponsorer. Vi gillar Etixx produkter för att de är formulerade för optimalt upptag, garanterat fria från dopingklassade ämnen och bara säljs på Apoteket. Eftersom vi tror på att det är bra att använda kosttillskott så vill vi vara säkra på att inte få i oss något skräp på köpet. Att använda andra typer av kosttillskott innebär alltid en risk, för även om ett specifikt tillskott inte innehåller några farliga ämnen i sig, så är kontrollen inte alltid den allra bästa.

Här köper du Etixx produkter ->

Läs mer om Etixx ->